Labākās pannas – kā izvēlēties?
Pavārojot ēdienu, ļoti svarīga ir ne tikai sastāvdaļu, bet arī katlu, pannu un katliņu kvalitāte. Pannas vajadzētu izvēlēties atbildīgi un pārdomāti, jo pat vislabākās pannas, ja tās netiek izmantotas atbilstoši vai nepareizi, nesniegs jums vēlamos rezultātus. Izvēloties piemērotāko pannu, vajadzētu apsvērt ne tikai to, cik daudz, bet arī kā jūs gatavosiet – ne visas labākās pannas būs piemērotas indukcijas plītīm, grilēšanai vai ēdiena gatavošanai uz gāzes plīts. Šajā rakstā pastāstīsim, kā izvēlēties pannu jūsu virtuvei un kādas vispār ir labākās pannas.
Čuguna pannas
Čuguna panna – lieliska izvēle tiem, kas meklē ilgmūžīgu un ilgi siltumu saglabājošu pannu savai virtuvei. Čuguna pannas tiek izgatavotas ar specifisku metodi, palielinot oglekļa atomu daudzumu pannās. Turklāt tās tiek piesūcinātas ar īpašām vielām, kas, uzkarsētas, veido karstumizturīgu un korozijas izturīgu cietu virsmu. Šī iemesla dēļ čuguna pannas lieliski saglabā siltumu, tādēļ tās ir neaizvietojamas tiem, kas iecienījuši sautētus putnu, cūkgaļas, liellopa, dārzeņu vai Wok ēdienus. Jāpiemin, ka čuguna pannas ir smagas, tās sasilst lēni, bet līdz nepieciešamajai temperatūrai, kuru tās spēj saglabāt ļoti ilgi. Turklāt čuguna pannas lieliski der kazanam, āra griliem, grilam un pat indukcijas plītīm! Čuguna pannas ir ļoti viegli kopt, jo tās nebaidās no saskares ar metāla rīkiem vai skrāpjiem. Uz to virsmas gatavotais ēdiens nepiedeg, tādēļ tās nomazgāt pietiek ar karstu ūdeni.
Grila pannas
Grila pannas – grila ēdieni visu gadu! Ne visiem ir iespēja pagatavot sulīgu steiku savā pagalmā esošajā grilā. Un pat ja ir šāda iespēja, ziemas vidū diez vai mēs steidzamies sagatavot grilu. Grila pannas – īsta glābšana, pēkšņi iekārojot grila ēdienus. Šādas pannas lieliski der BBQ ēdienu, gardu steiku, ribu, vistas spārniņu vai dārzeņu pagatavošanai. Šīs pannas var karsēt ļoti augstā temperatūrā, un tajās gatavotais ēdiens izceļas ar īpašu garšu. Šīs pannas parasti ir kvadrāta formā ar nelīpošu īpašu raupju virsmu, tādēļ uz tām ceptais ēdiens iegūst tādas pašas zīmes, kādas rodas cepot uz āra grila. Grila pannas var būt arī čuguna. Čuguna grila pannas izceļas ar ilgmūžību, izturību, tās ir smagākas, un to virsma ir karstumizturīga un korozijas izturīga. Turklāt tajās ēdiens nepiedeg, un pašas pannas pārklājums ir izturīgs pret saskari ar metālu.
Pankūku pannas
Svētdiena – pankūku diena, vai ne? Lai pirmais pankūka nebūtu piedegusi, īstie šī ēdiena gardēži vienkārši ir spiesti iegādāties pankūku pannu. Pankūku panna no tradicionālās atšķiras ar to, ka tā ir daudz seklāka, t.i., tai gandrīz nav sienu. Augstas kvalitātes pankūku pannas ļoti ātri un vienmērīgi izplata siltumu, tādēļ izcept zeltaini kraukšķīgas pankūkas izdosies ikvienam. Perfektu pankūku noslēpums – sekla un pilnīgi gluda panna, kurā apgriezt pankūku ir ļoti viegli. Akmens masas pankūku pannas neļauj pankūkām pielipt pie virsmas, tādēļ jūs varat tās cept bez jebkādiem papildu taukiem! Turklāt pankūku pannas var būt dažādās formās, tādēļ svētdienas brokastis ar visu ģimeni var būt ne tikai gardas, veselīgas, bet arī jautras!
Zepter pannas
Zepter pannas – ilgtermiņa ieguldījums, kas palīdz gatavot veselīgāk. Tās ir ļoti kvalitatīvas, ar progresīvākajām tehnoloģijām izgatavotas pannas, kurās varat gatavot bez jebkādiem taukiem. Zepter pannas izceļas ar ļoti ērtu dizainu, ilgmūžību un funkcionalitāti – tajās var gatavot gan galvenos ēdienus, gan mērces tiem vai pat sautējumus. Zepter pannu virsma ir izturīga pret koroziju un skrāpējumiem. Turklāt šīs pannas lieliski der indukcijas plītīm, un tās var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā! Šī zīmola produkti ir izgatavoti no videi draudzīgiem materiāliem, tādēļ, sildot tos, netiek izdalītas nekādas cilvēkam vai videi kaitīgas vielas. Zepter pannas ir lieliski piemērotas ēdieniem, kas tiek gatavoti zemā temperatūrā, jo tām ir siltuma uzkrāšanas dibens, kas padara šīs pannas ļoti efektīvas. Šī unikālā īpašība var palīdzēt jums ietaupīt enerģijas patēriņu un saglabāt ēdiena uzturvērtību. Tā ir ļoti stilīga, moderna un ērta izvēle.
Wok pannas
Patīk gatavot Wok ēdienus? Tad jūsu virtuvē noteikti jābūt labākajai Wok pannai. Šīs pannas izceļas ar īpaši augstām sienām, tādēļ tajās ir ļoti ērti un vienkārši gatavot dažādus sautējumus. Wok pannas ir izgatavotas tikai no augstākās kvalitātes materiāliem, tādēļ tās lieliski izplata siltumu un ļauj cept ēdienu vienmērīgi. Turklāt tajās gatavotais ēdiens nelīp pie virsmas. Augstās sienas ļauj gatavot tiešām lielu daudzumu ēdiena vienlaikus. Labākais ir tas, ka Wok pannas lieliski der visām, pat indukcijas, plītīm, jo tās ir izgatavotas no dažādiem materiāliem: nerūsējošā tērauda, čuguna, alumīnija u.c. Tās nav grūti kopt – parasti pietiek tās izmazgāt ar karstu ūdeni.
Kā izvēlēties labāko pannu?
1. Atcerieties, kādus ēdienus bieži gatavojat
Dažādiem ēdieniem var būt nepieciešamas dažādas pannas. Ļoti svarīgi ir pārdomāt, ko plānojat gatavot iepriekš, lai izvēlētos labākās pannas. Mērču pagatavošanai jums var pietikt ar maza diametra pannu, steikiem, kotletēm vai citiem ēdieniem būs nepieciešama lielāka panna. Ja visvairāk patīk gatavot sautējumus, tad jums būs nepieciešama dziļāka panna, ja patīk BBQ – ieteiktu apsvērt grila pannas. Vai varbūt esat pankūku fans? Pankūkām piemērotākās būs zemās pannas.
2. Apsveriet, cik daudz gatavojat
Ja pie katliem pavadāt maz laika un panna būs nepieciešama retāk, tad varat izvēlēties vienkāršāku pannu, bet, ja ēdiena gatavošana pannā ir jūsu mīļākais hobijs vai jūs plānojat tajā gatavot katru dienu, tad iesakām apsvērt profesionāļu pannas. Šādas pannas kalpos daudz ilgāk un būs ērtākas lietošanā.
3. Padomājiet, cik cilvēkiem parasti gatavosiet
Izvēloties pannu, ļoti svarīgi ir pareizi izvēlēties tās izmēru. Pārāk mazas pannas var pagarināt jūsu laiku virtuvē – lielai ģimenei būs jāgatavo ēdiens vairākas reizes, un, cepot otro vai trešo porciju, pirmā var atdzist… Pārāk lielas pannas var nevienmērīgi sadalīt siltumu, turklāt tām sakarst vajadzēs vairāk enerģijas, tātad tās sakarsīs daudz ilgāk.
4. Pievērsiet uzmanību pannas piemērotībai jūsu plītij
Gatavojot ēdienu pannā, nepietiek izvērtēt tikai to, ko gatavosiet, kā un cik daudz. Lai ar jauno pirkumu nenāktos vilties, vispirms ir jānovērtē plīts, uz kuras cepsiet. Piemēram, indukcijas plītīm piemērotas ir tikai tās pannas, kurām ir feromagnētisks dibens, bet, ja vēlaties pannu izmantot ne tikai mājās uz plīts, bet arī uz ugunskura vai speciālā grila, jums var būt nepieciešama čuguna panna. Par piemērotākajiem katliem šādai plītij stāstījām iepriekšējā rakstā “Katli indukcijas plītij“.
5. Novērtējiet, cik daudz varat atļauties jaunai pannai
Ne mazāk svarīgs aspekts ir finanšu iespējas. Visticamāk, nebūs pārsteigums teikt, ka kvalitatīvas un profesionālai lietošanai paredzētas pannas ir daudz dārgākas nekā tās vieglās, kas pieejamas lielajos veikalos. Tādēļ reizēm piemērotākās pannas izvēli var noteikt vienkārši tai paredzētā summa. Nepievilieties – pat visdārgākā panna pati par sevi ēdienu jums nepagatavos, tādēļ vispirms izvērtējiet to, kas jums patīk un kā jūs gatavojat. Tikai tā jūs zināsiet, kuras ir labākās pannas tieši jums.
Bez komentāriem