Labākās uzkodu idejas

Labākās uzkodu idejas
2024-06-08 15:10

Uzkodas – lielisks veids, kā ne tikai dažādot svētku galdu, bet arī ātri sagatavot kaut ko, kad negaidīti ierodas draugi. To palīdzēs izdarīt dažas vienkāršas uzkodu idejas. Bieži vien vienkāršas uzkodas, bet pievilcīgi pasniegtas, var atdzīvināt galdu svētkos, piešķirt tam vairāk krāsu un garšu. Un, ja jūs negaidīti pārsteidz viesi – dažas uzkodu idejas var jūs izglābt. Svarīgākais, ka aukstās uzkodas var pagatavot no dažādiem produktiem, kurus gandrīz vienmēr var atrast jūsu ledusskapī, un ļoti ātri! Piedāvājam jums pat 12 ātri pagatavojamu dažādu gardu un veselīgu uzkodu receptes un vēl dažas idejas, kuras varēsiet izmantot ne tikai svētkos, bet arī ikdienas pusdienās.

Uzkodu iesmiņi

Gaļas un dārzeņu iesmiņi

Šīs aukstās uzkodas var pagatavot no gandrīz visa, ko atrodat ledusskapī – viss, kas jums vēl būs nepieciešams – garie koka vai plastmasas iesmiņi. Tas var būt ceptas, kūpinātas vai žāvētas gaļas gabaliņu duets ar dažādiem zaļumiem, ceptiem, žāvētiem vai citādi pagatavotiem dārzeņiem – tomātiem, gurķiem, cukīnī, papriku, olīvām, saulē kaltētiem tomātiem, salātiem utt.

Siera un augļu iesmiņi

Vēl viena interesanta un patiešām garda uzkodu ideja – siera un augļu iesmiņi. Uzveriet uz iesmiņa nelielu gabaliņu “brie” siera, vīnogu vai nedaudz apceptu bumbieri – jūs būsiet pārsteigti par rezultātu. Šie iesmiņi ne tikai izrotās jūsu galdu, bet arī, mēs ticam, ātri pazudīs no tā!

Augļu iesmiņi vai augļu pušķis

Jūsu galds izskatīsies neparasti, ja to rotās garšīgas uzkodas no augļiem. Uz kociņa uzverti dažādi augļi var kļūt par īstu ballītes pērli. Lai uzkodas izskatītos rotaļīgāk, varat izvēlēties dažādu krāsu un formu augļus un ogas. Un, ja jums ir nedaudz vairāk laika – ieduriet krāsainus augļu iesmiņus pusē arbūza, melones vai nogrieztā ananāsa mīkstumā un jums būs lielisks pušķis galda rotāšanai!

Uzkodu groziņi

Siera “Maskarpone” un ikru duets

Nepaprātīgi garšīgas uzkodas – groziņi ar sieru un ikriem. Veikalos, iespējams, esat redzējuši dažādus karotītes, kēksiņu formiņas un citas formas un izmēru mīklas groziņus. Iesakām izmēģināt tos kopā ar “Maskarpone” sieru un sarkanajiem ikriem.

Tunča groziņi

Ar dakšiņu saspaidiet 1 nelielu tunča konservu savā sulā, smalki sagrieziet 2 vārītas olas, pievienojiet 50 g rīvēta siera, nedaudz smalki sagrieztu svaigu diļļu, pievienojiet 3 ēdamkarotes majonēzes. Pagaršojiet ar sāli un pipariem. Visu labi samaisiet un pildiet groziņos.

Pikantie burkānu groziņi

200 g burkānu un 80 g siera sarīvējiet. 90 g biezpiena, 0,5 tējkaroti sinepju un divas ķiploka daiviņas sablendējiet līdz viendabīgai masai. Pievienojiet nedaudz sāls. Iegūtajā masā iemaisiet burkānus un sieru. Samaisiet un pildiet groziņos.

Pildītās olas

Olas ar krabju nūjiņām

5 vārītas olas pārgrieziet gareniski uz pusēm. Atsevišķā traukā lieciet to dzeltenumus. Traukā ar dzeltenumiem pievienojiet 40 g majonēzes, 1 tējkaroti sinepju, 0,5 tējkaroti citrona sulas, šķipsniņu svaigu smalki sagrieztu diļļu, nedaudz sāls un visu sablendējiet līdz viendabīgai masai. Ja vēlaties, varat pievienot “Vorčesteras” mērci. Masā pievienojiet smalki sagrieztas krabju nūjiņas un labi samaisiet. Pildiet sagatavoto masu olu baltumos.

Olas ar šampinjonu pildījumu

Gareniski pārgrieziet 5 vārītas olas. Atsevišķā traukā izņemiet olu dzeltenumus, bet baltumus kārtojiet uz šķīvja ar tukšo pusi uz augšu. Uzkarsētā pannā ar nelielu eļļas daudzumu apcepiet smalki sagrieztu nelielu sīpolu. Kad sīpols mīksts, pievienojiet 100 g smalki sagrieztu šampinjonu. Nedaudz apcepot uz mazas uguns, pievienojiet šķipsniņu smalki sagrieztu lociņu un vēl minūti karsējiet. Atstājiet atdzist. Atdzisušo dārzeņu masu lieciet traukā ar olu dzeltenumiem, pievienojiet 1 ēdamkaroti majonēzes, pagaršojiet ar sāli un pipariem. Visu sablendējiet līdz viendabīgai masai. Sagatavoto pildījumu vienmērīgi sadaliet olu baltumos.

Ar kūpinātu gaļu pildītas olu pusītes

Gareniski pārgrieziet 5 vārītas olas. Dzeltenumus atdaliet no baltumiem. Atsevišķā traukā lieciet dzeltenumus un saspaidiet tos ar dakšiņu. Pievienojiet smalki sagrieztu nelielu sīpolu, nelielu diļļu buntīti, mazu saspiestu ķiploka daiviņu, nedaudz sāls un piparu, smalki sagrieztu kūpinātu gaļu (apmēram 120 g). Pievienojiet nedaudz majonēzes un labi samaisiet. Iegūto masu vienmērīgi sadaliet olu baltumos.

Kartupeļu uzkodas

Kartupeļu uzkoda ar siļķi un mērci

4 labi nomazgātus kartupeļus ar mizu novāriet. Vārītus, bet nepārvārītus kartupeļus noskalojiet ar aukstu ūdeni, atdzesējiet un sagrieziet apmēram 1 cm biezos šķēlēs. Šķēlītes bagātīgi apsmērējiet ar eļļu un lieciet uz cepamā papīra izklāta cepšanas traukā, apkaisiet ar sāli un pipariem. 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī kartupeļus cepiet apmēram 10 minūtes, līdz maliņas nedaudz kļūst brūnas. Izņemiet un atdzesējiet. Traukā lieciet 4 ēdamkarotes majonēzes, 2 ēdamkarotes grieķu jogurta, 1 tējkaroti sinepju, pievienojiet nedaudz karija. Traukā pievienojiet 1 tējkaroti smalki sagrieztu kaperu, 1 buntīti smalki sagrieztu pētersīļu, sarīvējiet divus marinētus gurķus, pievienojiet smalki sagrieztu nelielu sarkano sīpolu. Visu labi samaisiet. Siļķi (apmēram 100 g) sagrieziet nelielos gabaliņos. Uz kartupeļu šķēles lieciet tējkaroti sagatavotās mērces un siļķes gabaliņu.

Saldo kartupeļu uzkoda ar lasi

Nomizojiet 1 lielu saldo kartupeli un sagrieziet to apmēram puscentimetru biezās šķēlēs. Šķēles bagātīgi apslakstiet ar eļļu, pievienojiet sāli, paprikas pulveri, čili vai karija garšvielas. Labi samaisiet, lai viss vienmērīgi noklātos. Šķēles kārtojiet uz cepamā papīra izklāta cepšanas traukā. Ievietojiet līdz 220 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cepiet apmēram 15-20 minūtes, līdz šķēles mīkstas. Sagatavojiet biezpiena uzkodu: sablendējiet 200 g biezpiena (9% tauku), vienu ķiploka daiviņu un 2 ēdamkarotes jogurta. Pievienojiet nedaudz sāls un piparu. Labi samaisiet. Uz izceptajām un atdzesētajām saldo kartupeļu šķēlēm smērējiet biezpienu, lieciet pa gabaliņam laša (kopā būs nepieciešami apmēram 50 g). Varat rotāt ar diļļu zariņu.

Saldo kartupeļu uzkoda ar siļķi

Nomizojiet 2 saldos kartupeļus un sagrieziet tos apmēram puscentimetru biezās šķēlēs. Šķēles bagātīgi apslakstiet ar eļļu, pievienojiet sāli un vēlamās garšvielas. Labi samaisiet, lai viss vienmērīgi noklātos. Šķēles kārtojiet uz cepamā papīra izklāta cepšanas traukā un cepiet līdz 220 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 15-20 minūtes, līdz tās mīkstas. 3 avokado un 2 siļķu filejas sagrieziet šķēlēs. Uz izceptajām un atdzesētajām saldo kartupeļu šķēlēm lieciet vairākas avokado šķēles un vairākus siļķes gabaliņus.

Citas vienu kodumu uzkodas

Iespējams, jau sapratāt, ka pat vienkāršas uzkodas var bezgala izrotāt jūsu galdu svētkos un būt patiešām gardas. Uzkodu idejas var būt bezgalīgas – bez iepriekš minētajām uzkodām uz jūsu galda vienmēr varat pasniegt mini picas, pildītas šampinjonu cepurītes ar pelējuma sieru, ar olām un parmezāna sieru, dārzeņiem vai gaļu. Viesus un tuviniekus varat arī iepriecināt ar mini burgeriem, lavaša ruletēm, mājās gatavotiem suši, un svētkus noslēgt ar mājās ceptu maizes torti.

Labākās uzkodu idejas neaizmirstamiem svētkiem

Īpašas atmosfēras radīšanai dažreiz nepietiek tikai ar gardām uzkodu idejām. Lai jūsu svētki būtu neaizmirstami, veltiet laiku galda dekorēšanai un ēdienu pasniegšanai. Tas būs daudz vieglāk, ja jums būs speciāli uzkodām paredzēti trauki un paplātes, galda rotājumi un citi aksesuāri. Ne tikai ēdiens, bet arī salvetes, ziedi vai citi aksesuāri var palīdzēt ātri radīt neaizmirstamus svētkus vai tikšanos.

Bez komentāriem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Mēs izmantojam sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi mūsu vietnē. Pārlūkojot šo vietni, jūs piekrītat mūsu nosacījumus un privātumu
SākotnējaisProfils
Meklēt
Uz augšu