Meksikāņu ēdiens vienmēr atgādina vasaru
Karstums, kaislība, ekspresivitāte, spilgtums – epiteti, kas piemēroti, lai raksturotu visu, kas saistīts ar Meksiku – cilvēkus, kultūru, ēdienu. Meksikāņu ēdiens, tāpat kā pati Meksika, ir ļoti īpašs – spilgts gan izskatā, gan garšā. Droši vien visi, iedomājoties par meksikāņu virtuvi, vispirms iztēlojas gvakamoli, nachos vai taco. Lai gan tās ir patiešām populāras meksikāņu uzkodas, tas nav viss, ko var atrast viņu virtuvē.
Meksikāņu ēdiena izcelsme un tradīcijas
Tiek uzskatīts, ka meksikāņu virtuve veidojās, sajaucoties vietējo indiāņu un spāņu virtuvēm. Spilgtas garšas, aromātu dažādība, dažādas garšvielas, krāsas – tas ir tas, kas radās, apvienojot indiāņu un spāņu virtuves zināšanas. Ēdiena tradīcijas veidoja arī daba. Meksikāņu ēdieni izsenis gatavoti no vietējās izcelsmes produktiem: kukurūzēm, pupiņām, paprikām, čili pipariem, tomātiem, ķirbjiem, batātiem. Ēdiena gatavošanā tiek izmantoti arī viegli audzējami augļi, piemēram, papajas, avokado, ananasi, guavas, zapotes utt. Meksikāņu ēdieni tiek bagātināti ar daudzām garšvielām – čili paprikām, ķiplokiem, ķimenēm, raudenēm, koriandru.
Izsenis meksikāņu ēdiens tika gatavots galvenokārt no dārzeņiem un tītaru gaļas. Tiek uzskatīts, ka tītari pasaules virtuvēs izplatījās tieši no Meksikas, bet uz Meksiku no pasaules virtuvēm ceļoja rīsi, olīvas, sīpoli, mandeles, kvieši un mieži. Mūsdienu Meksikā dominē lieli reģionālie ēdiena gatavošanas paradumi: ziemeļos lielākoties tiek gatavoti meksikāņu ēdieni no gaļas, Jukatanas pussalā virtuvē īpaši dominē saldums, dienvidaustrumu Meksikā – asi ēdieni, Meksikas līča un Klusā okeāna piekrastes reģionos visbiežāk tiek gatavoti ēdieni no zivīm un jūras produktiem, dienvidos – no kukurūzas miltiem. Centrālā Meksika, lai gan sajaukta ar citu reģionu virtuves kultūru, tomēr tai ir savi, nekur citur negatavojami ēdieni, piemēram, barbakoa, menudo, karnitas. Turklāt Meksikas ciematos tiek gatavoti ļoti eksotiski ēdieni no iguānu vai grabuļainās čūskas gaļas, siseņiem, skudru olām vai citiem kukaiņiem.
Populārākie meksikāņu ēdieni un uzkodas
Kā jūs, iespējams, pamanījāt, meksikāņu ēdiens ievērojami atšķiras no latviešu vai pat eiropiešu ēdieniem. Tomēr, neskatoties uz to, gan Latvijā, gan visā Eiropā kopumā Meksikas virtuve ieņem svarīgu vietu. Tā ir populāra gandrīz visās valstīs, un daži ēdieni ir tik iecienīti, ka cilvēki tos labprāt gatavo arī mājās. Piedāvājam jums dažus viegli pagatavojamus meksikāņu ēdienus. Tas ir lielisks veids, kā dažādot savas pusdienas, pārsteigt viesus vai draugus, bet ballītes laikā lielisku akcentu var piešķirt meksikāņu uzkodas.
Gvakamole – visur piemērots avokado piedeva
Ja mēs runājam par meksikāņu virtuvi, vispirms jāpiemin gvakamole. Tas ir, iespējams, vislabāk zināmais un universālākais meksikāņu piedeva. Svarīgākā gvakamoles sastāvdaļa – labi nogatavojušies, bet ne pārgatavojušies avokado. Pievienojot nedaudz sāls, piparu, grauzdētu sīpolu, tomātu un iemaisot zaļo citronu sulu, visu samaisot līdz gandrīz viendabīgai masai, jums būs lieliska piedeva nachos čipsiem, tortiljām, taco vai citiem meksikāņu ēdieniem.
Tortiljas ar piedevām
Vēl viens ēdiens, kas iecienīts ne tikai pašā Meksikā, bet arī visā pasaulē – tortiljas ar piedevām. Šeit konkrēta recepte ir grūti nosakāma – tortiljas var ēst ar dažādām piedevām – sarauta cūkgaļa, putnu gaļa, rīsi, kukurūzas, tomāti, gurķi, gvakamoles mērce, pupiņas, paprikas un citas sastāvdaļas, ko vien iedomājaties. Turklāt tortiljas var garšot gan maigi, gan pikanti vai ļoti asi. Tas ir lielisks uzkodas veids ballītes laikā.
Enčiladas
Tas ir ļoti viegli pagatavojams meksikāņu tortilju rullīšu sacepums ar sieru. Tāpat kā iepriekš minētās tortiljas, enčiladas var garšot ļoti dažādi. Parasti tās tiek gatavotas no liellopa gaļas, sīpoliem, asajiem pipariem, olīvām, siera un salsas vai mole mērcēm, bet ir arī citas variācijas. Sagatavoto pildījumu ietin tortiljās un liek cepamajā traukā. Viss tiek pārliets ar sagatavoto mērci un bagātīgi pārkaisīts ar sieru. Ātrs, garšīgs un viegli pagatavojams ēdiens, kas piemērots gan ikdienai, gan svētkiem.
Vistas fajita
Vistas fajita – vēl viens ēdiens, kas īpaši piemērots ballītes laikā. Tie ir kukurūzas tortiljas ar ceptu vistu un paprikām, papildinātas ar mērci. Visi meksikāņu ēdieni tiek gatavoti ļoti vienkārši un ātri, tāpēc to var darīt kopā ar ģimeni vai pat ballīšu, svētku laikā. Ja nevēlaties tik daudz laika pavadīt ēdiena gatavošanai sanākšanās laikā – vienmēr varat sagatavot sastāvdaļas un tās pasniegt atsevišķos traukos, bet galīgo fajitu katrs pats sastāvēs pats!
Meksikāņu vista
Vai esat nogaršojuši vistas fileju ar kanēli? Nē? Tad ir laiks to izdarīt! Tas ir ļoti populārs vistas marinēšanas veids Meksikā. Protams, tas neiztiek arī bez asajiem pipariem, paprikām, ķiplokiem, raudenēm un citām garšvielām. Ar kanēli marinēta vista lieliski derēs kā pildījums taco, enčiladām vai fajitai.
Tako vista ar rīsiem
Vistas, rīsu un taco sacepums, kas neatstās vienaldzīgos. Tiesa, šis ēdiens tiek gatavots nedaudz ilgāk, un tajā ir daudz dažādu sastāvdaļu, bet tā garša noteikti ir tā vērta. Gandrīz visas sastāvdaļas – vistu, sīpolus, paprikas, ķiplokus, vārītus rīsus, pupiņas, konservētus tomātus un garšvielas noteiktā secībā vajadzētu apcept pannā, apbērt ar kukurūzas čipsiem, sieru un dažas minūtes cept krāsnī. Garšojiet ar avokado, asajiem pipariem, svaigiem koriandriem, jogurtu.
Meksikāņu liellopu gaļas sautējums
Tas ir ļoti sātīgs un barojošs meksikāņu ēdiens no liellopu gaļas, konservētiem tomātiem, sīpoliem, dārzeņu buljona, asajiem pipariem, “Tacosauce” mērces, sarkanajām pupiņām, konservētas kukurūzas, kartupeļiem, pētersīļiem un garšvielām. Viss apcepot un sautējot jūs iegūsiet lielisku ēdienu ģimenes pusdienām, draugu saietam vai mājīgam svētkiem.
Meksikāņu ēdiens sasilda mājas
Meksikāņu ēdiens, tāpat kā pati meksikāņu kultūra, ir ļoti temperamentīgs, spilgts ne tikai krāsās, bet arī garšās. Tas ir arī ļoti daudzveidīgs – no maigas gvakamoles līdz ugunīgai habanero piparu mērcei, no liellopu gaļas sautējuma līdz tortilju rullīšiem, no maigas kakao līdz tekilai. Vislabākais ir tas, ka, lai gan meksikāņu ēdieni bieži prasa daudz dažādu sastāvdaļu, tos var pagatavot gandrīz jebkurās mājās, kur ir plīts un cepeškrāsns. Tako, burito, nachos, čimčanga, enčiladas – viss var garot jūsu virtuvē. Un gatavot ir vēl vienkāršāk, kad jums ir viss nepieciešamais. Un, ja trūkst iedvesmas – to var sniegt profesionāli šefpavāra naži vai jauna priekšauta! Baudīt meksikāņu ēdiena gatavošanu mājās ar saviem mīļajiem vai ģimeni nekad nav bijis tik vienkārši.
Bez komentāriem