Turku virtuve – atvaļinājuma noskaņa jūsu mājās

Turku virtuve – atvaļinājuma noskaņa jūsu mājās
2024-06-10 16:17

Turku virtuve – iespējams, lielākā virtuve pasaulē. Tā veidojusies tūkstošgades gaitā, to ietekmējuši citu tautu iekarojumi, īpaši cīņas ar Balkānu valstīm, un pieņemtais islāms. Turku virtuve, atšķirībā no lietuviešu, nav pazīstama ar daudziem specifiskiem ēdieniem. Daži uzskata, ka turku ēdieni sākas ar kebabu, taču tas, ko mēs saucam par kebabu un ko par tādu uzskata paši turki, ievērojami atšķiras. Turku virtuve izceļas ar krāsām un bagātīgu garšu daudzveidību.

Turku virtuve ir pazīstama daudziem atpūtniekiem

Turku virtuve bieži pārsteidz ar savām dziļajām tradīcijām un ļoti plašo ēdienu izvēli. Tā ir piemērota gan gaļas cienītājiem, gan dārzeņu mīļotājiem. Piekrastes reģionos dominē zivju un jūras velšu ēdieni, savukārt valsts vidienē turku ēdieni galvenokārt tiek gatavoti no dārzeņiem. Viņu iecienītākā gaļa ir jēra, vistas un liellopa gaļa. Īpaša iezīme ir tā, ka turku virtuvē izmanto ļoti maz garšvielu, un gaļa tiek cepta uz grila vai uz iesma, lai izceltu pēc iespējas dabīgāku sastāvdaļu garšu. Turku garšvielu nav daudz. Parasti virtuvēs var atrast kaltētus timiānus, piparmētras, ķimenes, papriku, piparus. Ēdieniem bieži pievieno daudz eļļas vai sviesta; šeit īpaši iecienīta ir baltmaize, lavašs, dažādi baltie miltu izstrādājumi.

Svarīgākā dienas daļa Turcijā ir brokastis (kahvaltı). Ja lietuvieši parasti aicina viesus uz vakariņām, tad turki aicina tos kopīgi pabrokastot. Tas ir laiks, kad visa ģimene un draugi sēž pie viena galda un bauda viens otra sabiedrību. Brīvdienās brokastis var ilgt līdz pat vairākām stundām! To laikā tiek baudīti vairāku veidu sieri, olīvas, dārzeņi, dažādi pīrāgi, ievārījumi, olu ēdieni. Protams, turku brokastis nav iedomājamas bez daudzām tējas tasēm, un tās tiek noslēgtas ar stipru kafiju. Pusdienās un vakariņās turki bieži izvēlas dažādas zupas, gaļas vai dārzeņu sautējumus. Pie gaļas ēdieniem parasti tiek pasniegtas salāti, rīsi, kviešu putra, turku zirņi un citas graudaugi. Ja brokastis ir bijušas sātīgas, daudzi vietējie pusdienās vienkārši uzkož sezonālos augļus vai ogas un izlaiž pusdienas.

Populārākie turku ēdieni

Turcijā ārzemju virtuves ēdieni nav ļoti populāri. Līdz ar to vietējā virtuve, lai gan modernizējas, tomēr saglabā savas tradīcijas un reti kad tiek papildināta ar kaimiņvalstu ēdieniem vai to variācijām. Neviens ēdiens, iespējams, nevar pārspēt kebabu popularitāti, taču šeit tiek ļoti iecienītas arī zupas, dārzeņu un gaļas sautējumi, uzkodas un, protams, deserti. Turku virtuve ir ļoti bagāta ar konditorejas izstrādājumiem. Turku deserti ir ļoti saldi un sātīgi, tāpēc tie piesaista pat visprasīgākos saldummīļus. Piedāvājam jums dažas no populārākajām un vislabāk novērtētajām receptēm.

●  Kebabs mājas apstākļos

Kebabs

Turku kebabs un Lietuvā gatavotie kebabi atšķiras. Turcijā kebabs ir vispārējs termins, kas nozīmē ceptu gaļu. Tas, ko Lietuvā sauc par kebabu, Turcijā tiek uzskatīts par ielas ēdienu, kuram nav augstu prasību. Turklāt kebabu var būt daudz un dažādu veidu ne tikai visā valstī, bet arī tās reģionos. Sava mājās pagatavot īstu turku kebabu nav sarežģīti.

Jums būs nepieciešams:

  • 6 lieli lavaši
  • 800 g jēra vai teļa gaļas gabalu
  • 300 g svaigu kāpostu
  • 3 tomāti
  • 3 gurķi
  • 250 g marinētu gurķu
  • 200 g majonēzes
  • 200 g majonēzes ar dillēm
  • 1 ēd.k. sinepju
  • 2 ēd.k. krējuma
  • 5 ķiploku daiviņas
  • salātu garšvielas
  • turku garšvielas gaļai
  • sāls

Pagatavošana:

Gaļas gabalus izberziet ar sāli un turku garšvielām un atstājiet marinēties uz stundu. Marinēto gaļu cepiet cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes, beigās ieslēdziet grila režīmu. Smalki sagrieziet kāpostus, tomātus un gurķus. Pievienojiet majonēzi ar dillēm, pievienojiet garšvielas un visu labi samaisiet. Smalki sagrieziet marinētos gurķus. Atsevišķā traukā sajauciet majonēzi, smalki sagrieztus ķiplokus, sinepes, krējumu, pievienojiet salātu garšvielas un visu samaisiet. Paņemot vienu lavaša lapu, izsmērējiet to ar sagatavoto mērci. Vienmērīgi izklājiet kāpostu maisījumu, smalki sagrieztus marinētos gurķus, ceptus gaļas gabalus. Sarullējiet kebabu: salieciet lavaša apakšu un satiniet no malas. Tā sagatavotus visus kebabus lieciet cepamajā formā, kas izklāta ar cepampapīru, un ievietojiet cepeškrāsnī uz minūti vai īsi apcepiet elektriskajā grilā.

●  Biezās zupas

Tarhana zupas

Turki ļoti iecienījuši dažādas biezās zupas. Tās ēd gan pusdienās, gan vakariņās, gan kā pamatēdienu, gan kā pirmo ēdienu. Īpaši populāra Turcijā ir tarhana biezā zupa. To ēd pat kāzās! Šī zupa ir cēlusies no Vidusāzijas. Mēģiniet pagatavot to arī jūs.

Jums būs nepieciešams:

  • 3 tomāti
  • 3 zaļās paprikas
  • 3 sīpoli
  • 2 glāzes dabīgā jogurta
  • 1 tējk. sausā rauga
  • 0,5 glāzes silta ūdens
  • 1 tējk. cukura
  • šķipsniņa maltas čili paprikas
  • 1 tējk. paprikas pulvera
  • sāls
  • milti

Pagatavošana:

Pagatavojiet tarhanu: traukā ar siltu ūdeni ieberiet raugu un cukuru, samaisiet un atstājiet uz 5 minūtēm. Notīrītus dārzeņus sablenderējiet līdz viendabīgai masai, pievienojiet izšķīdušo cukuru ar raugu, maisot pievienojiet miltus, līdz masa kļūst cieta. Atstājiet mīklu uzrūgt vismaz 5 minūtes. Cepeškrāsns papīrā izklātā traukā lieciet mīklu un ļaujiet tai žūt apmēram 10-12 dienas. Reizi dienā mīklu samīciet. Kad tā ir izžuvusi, to sablenderējiet un uzglabājiet sausā un vēsā vietā. Laiks gatavot zupu:

Jums būs nepieciešams:

  • 1 glāze sausās tarhanas
  • 7 glāzes gaļas buljona
  • 2 ēd.k. tomātu pastas
  • svaigas pētersīļi

Pagatavošana:

Sajauciet tarhanu ar 3 glāzēm buljona. Maisiet, līdz iegūstat mīkstu viendabīgu masu. Pievienojiet atlikušo buljonu, pievienojiet tomātu pastu un vāriet apmēram 15-20 minūtes. Pagaršojiet ar pētersīļiem, pasniedziet ar turku maizi.

●  Turku baklava

Turku baklava

Kā zināms, turki ļoti bauda nacionālos desertus. Viens no tiem ir baklava. Tie ir kārtainās mīklas pīrādziņi ar riekstiem, kuru pagatavošanai nepieciešams daudz rūpības. Šie pīrādziņi tiek ēsti gandrīz vienmēr – dzimstot bērnam, kāzās, bērēs vai atzīmējot citus nozīmīgus notikumus. Pamēģiniet pagatavot to paši:

Jums būs nepieciešams:

  • 454 g filo mīklas (istabas temperatūrā)
  • 250 g ghee sviesta
  • 210 g valriekstu
  • 160 g nesālītu pistāciju bez čaumalām
  • 1 tējk. kanēļa
  • 420 ml ūdens
  • 400 g cukura
  • 2 ēd.k. citrona sulas

Pagatavošana:

Pagatavojiet sīrupu: katliņā ielejiet ūdeni un cukuru, maisot sildiet, līdz cukurs izšķīst. Kad uzvārās, samaziniet uguni, pievienojiet citrona sulu un vāriet vēl apmēram 15 minūtes, līdz sīrups sabiezē. Atdzesējiet. Pagatavojiet pildījumu: valriekstus un pistācijas sasmalciniet līdz smalkiem gabaliņiem, sajauciet ar kanēli. Formējiet baklavu: cepšanas formu iesmērējiet ar ghee sviestu. Formā lieciet divas mīklas lapas, iesmērējiet ar ghee sviestu, lieciet vēl divas lapas, iesmērējiet – to atkārtojiet, līdz izlietojat pusi no visām mīklas lapām. Pa virsu lieciet riekstu maisījumu un izlīdziniet pa visu mīklas lapu. Pa virsu atkal lieciet divas mīklas lapas, iesmērējiet ar ghee sviestu, lieciet divas lapas, iesmērējiet ar sviestu un to atkārtojiet, līdz izlietojat visu mīklu. Pēdējo lapu arī iesmērējiet ar sviestu. Baklavu sagrieziet vienādos kvadrātiņos vai rombos, ievietojiet līdz 170 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cepiet apmēram 40-45 minūtes, līdz baklava kļūst zeltaini brūna. Izņemot izcepto desertu, uzreiz apslaciniet ar auksto sīrupu. Apslacīto cepamo formu atkal lieciet cepeškrāsnī vēl uz 3 minūtēm. Baklavu baudiet atdzesētu. Šo gardumu uzglabājiet istabas temperatūrā.

Mazāk populāra turku virtuve

Bez jau minētajiem ēdieniem, turku virtuve lepojas ar ne mazāk gardiem yaprak sarma (vīnogu lapas, pildītas ar rīsiem vai gaļu), biber dolma (pildīti zaļie pipari), börek (kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera, gaļas, spinātu vai kartupeļu pildījumu), çiğ köfte (asi jēlas maltas gaļas bumbiņas – šo ēdienu gatavo tikai vīrieši), ahtapot salatasi (kalmaru gredzeni eļļā ar zaļajām olīvām), köfte (ēdiens, kas gatavots no maziem grilētiem vai pannā ceptiem maltas gaļas bumbiņām), aci (ļoti ass sarkans peperoni pasta), muhallebi (piena pudiņš no cietes, rīsiem un miltiem) un citiem ēdieniem.

Turku virtuve Latvijā atgādinās atvaļinājumu

Ar nostalģiju atceraties atvaļinājumu Turcijā vai slepeni sapņojat tur apmeklēt? Vai varbūt jums pietrūkst viņu virtuves šedevru vai vēlaties atklāt kaut ko jaunu? Izmēģiniet dažas no šajā rakstā piedāvātajām receptēm un vienkārši pusdienojot vai vakariņojot, ienirstiet eksotiskajā atvaļinājumā. Gatavošana ir daudz vienkāršāka, ja virtuvē ir visi nepieciešamie trauki un rīki. Ja nepieciešams jauns panna, katls sautējumiem vai citi virtuves piederumi, noteikti apmeklējiet Virtuves Pasaulis. Šeit atradīsiet visu nepieciešamo, lai pagatavotu īstu turku ēdienu.

Bez komentāriem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Mēs izmantojam sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi mūsu vietnē. Pārlūkojot šo vietni, jūs piekrītat mūsu nosacījumus un privātumu
SākotnējaisProfils
Meklēt
Uz augšu