Virtuves tīrīšana: viss, kas jāzina
Ticams, ka neviens neiebildīs pret viedokli, ka virtuve ir tā mājas telpa, kurai nepieciešama vislielākā kopšana. Tajā ne tikai gatavo un ēd ēdienu, bet bieži vien vakaros tur pulcējas visa ģimene. Virtuvē dominē ierīces, kas uzkrāj daudz netīrumu. Tās ir plīts, mikroviļņu krāsns, izlietne, ledusskapis un daudzas citas virtuves ierīces. Pāris dienas esat atstājis virtuves tīrīšanu novārtā, un jau redzat, ka ir nepieciešama vispārēja tīrīšana. Tāpēc tikai regulāra šīs mājas telpas kopšana un tam piemēroti līdzekļi var nodrošināt, ka jūsu virtuve vienmēr staro tīrību.
Mūsdienīgi līdzekļi tīrības uzturēšanai virtuvē
Laiki, kad saimnieces virtuvei tīrīšanai bija tikai mitra lupata un tīrīšanas pasta vai pulveris, ir sen pagājuši. Šodien dažādi līdzekļi ir pieejami ne tikai fiziskajos veikalos, bet arī interneta tirdzniecībā. Dažādu smaržu trauku mazgāšanas līdzekļi, universālie un konkrētām materiālu virsmām paredzētie tīrīšanas līdzekļi, birstes, speciālas lupatiņas, papīra dvieļi, krāsns tīrīšanas līdzekļi – tas ir tikai daļa no līdzekļiem, kas atvieglo virtuves tīrīšanu un, starp citu, arī ēdiena gatavošanu.
Saimniekojiet virtuvē organizēti
Ērti un piemēroti tīrības uzturēšanas līdzekļi – tas ir ļoti labi. Taču to palīdzība var būt vēl efektīvāka, ja iemācīsieties organizēt darbu virtuvē. Droši vien esat pamanījuši, ka dažiem cilvēkiem, gatavojot ēdienu, virtuve izskatās tā, it kā tajā nekas nebūtu darīts, kamēr citiem tā izskatās kā pēc kara. Visur ir drupatas, izlietne pilna ar netīriem traukiem, skapīši piekrauti ar dažādām produktu iepakojumiem. Bet pēc sātīgas maltītes ir ļoti grūti uzkopt. Iemācieties izmantot brīvos mirkļus, kad zupa vārās vai sautējums burbuļo un nav nepieciešams stāvēt pie plīts, lai nomazgātu netīros traukus, noslaucītu galda un skapīšu virsmas vai noliktu nevajadzīgos produktus tiem paredzētajā vietā.
Bez šaubām, pēc ēdienreizes virtuvē tīrīšanas un trauku mazgāšanas vai vismaz ievietošanas trauku mazgājamā mašīnā, noteikti nevarēs izvairīties. Taču labi organizēts darbs ēdiena gatavošanas laikā šos ne pašus patīkamākos darbus ievērojami samazina.
Ja jums ir trauku mazgājamā mašīna, netīros traukus uzreiz ievietojiet tajā. Tas aizņems tikai dažas sekundes ilgāk, bet galda un skapīšu virsmas paliks tīrākas. Saimnieces, kas iemācījušās efektīvi organizēt savus darbus virtuvē, saka, ka sākumā tas var šķist sarežģīti. Vēlāk tas kļūst par ieradumu.
Higiēnai un ekoloģijai virtuvē ir jābūt jūsu prioritātei
Viens no neērtākajiem un pat nehigiēniskākajiem aspektiem virtuvē ir auduma lupatiņu izmantošana. Protams, šādas lupatiņas dažkārt ir nepieciešamas, vismaz mājīguma radīšanai virtuvē. Taču šodien lieliska alternatīva tām ir mitrās salvetes un papīra dvieļi. Mitrās salvetes ir ļoti ērti izmantot stipri netīru virsmu noslaucīšanai. Papīra dvieļi ir neaizvietojami, ja ēdiena gatavošanas laikā bieži nepieciešams mazgāt rokas. Galu galā pēc katras mazgāšanas reizes jūs netīrīsiet rokas ar antibakteriālajām salvetēm. Ēdiena gatavošanas laikā tam ļoti piemēroti ir papīra dvieļi. Turklāt mūsdienu papīra dvieļu turētāji ir ļoti dažāda un pievilcīga dizaina. Tas ir ne tikai praktiski, bet arī lielisks virtuves interjera akcents.
Ekoloģija šodienas pasaulē ienāk plašiem soļiem. Ne izņēmums ir arī virtuve. Runa ir ne tikai par ekoloģiskiem tīrīšanas līdzekļiem, bet arī par atkritumu šķirošanu. Droši vien ne visiem ir laiks un vēlme iznest atkritumus katru dienu. Tāpēc, lai tos šķirotu, nepieciešami vismaz divi vai trīs atkritumu konteineri. Tāpēc varat aizmirst par milzīgiem atkritumu spaiņiem. Kur tos ievietot? Nepieciešamo līdzekļu ražotāji par to ir domājuši atbildīgi. Šodien tirdzniecībā dominē maza tilpuma un diezgan izskatīgi un hermētiski virtuves atkritumu miskastes. Tos var turēt ne tikai skapī zem izlietnes, bet arī atklātā vietā. Piemērota atkritumu konteinera krāsa un dizains ne tikai nepasliktinās virtuves izskatu, bet pat to uzlabos.
Runājot par ekoloģiskumu, būtu grēks neminēt trauku mazgāšanas līdzekļus. Trauku mazgāšanas līdzeklis ir virsmas aktīvo vielu, saukto PAM, šķīdums ar piedevām. Vienas no galvenajām piedevām ir nātrija laurilsulfāts (SLES) un alkilbenzolsulfoniskās skābes nātrija sāls (ABS). Šīs vielas nav ļoti draudzīgas cilvēka organismam, īpaši ādai. Kāda ir izeja? Zinātnieki kā vienu no iespējamām izejām piedāvā izvēlēties jaunās paaudzes tīrīšanas līdzekļus ar labvēlīgām baktērijām, sauktām par probiotikām. Mēs pateiksim vienkāršāk – izvēlieties trauku mazgāšanas līdzekļus ar ekoloģisko marķējumu. Šādos tīrīšanas līdzekļos lieliskus rezultātus sasniedz, izmantojot mikrobioloģiju lielu ķīmisko vielu devu vietā. Sintētisko ķīmisko vielu vietā tiek izmantotas dabīgas sastāvdaļas. Mazliet lielāka cena nevajadzētu biedēt, jo šādam mazgāšanas līdzeklim, lai nomazgātu lielāku trauku daudzumu, pietiek ar dažiem pilieniem.
Kur virtuvē visstraujāk vairojas baktērijas?
Katru dienu maksimāli notīrīt visus netīrumus virtuvē ir patiesi grūts uzdevums. Tāpēc ir ļoti noderīgi zināt, kurās vietās baktērijas vairojas visstraujāk. Tās vietas tīriet pēc iespējas biežāk, un jūs varēsiet priecāties par tīru un, cik vien iespējams, ekoloģisku virtuvi. Tātad:
- Griešanas dēļi. Tie ir ideāli mājokļi baktērijām. Taupīt uz griešanas dēļu rēķina noteikti nevajadzētu, jo ar laiku no nažu asmeņiem parādās rievas, kur baktērijas vairojas ļoti ātri. Protams, katru dienu neizmantosiet jaunu dēli. Tāpēc vien to noskalot zem tekoša ūdens nepietiek. Efektīvāk ir tos mazgāt trauku mazgājamā mašīnā vai mazgāt ar mazgāšanas līdzekli un sūklīti.
- Trauku mazgāšanas sūklīši. Šo virtuves līdzekli jāmaina vismaz reizi nedēļā, jo sūklīši ir īsts baktēriju perēklis. Būs ļoti labi, ja katru vakaru to mazgāsiet ar antibakteriālām ziepēm un turēsiet sausu.
- Nažu turētāji un instrumentu turētāji, kuros naži, dakšas un karotes tiek novietoti vertikāli. Tas arī ir diezgan iecienīta baktēriju vieta. Galu galā, ne vienmēr instrumentus noslaukat pilnīgi sausos. Tāpēc vismaz reizi mēnesī vajadzētu izmazgāt nažu bloku un instrumentu turētāju caurumus ar šauru birsti un ziepjūdeni. Un, protams, maksimāli nožāvēt.
- Izlietne. Vismaz pirms nakts centieties izmazgāt izlietni ar antibakteriālu mazgāšanas līdzekli un nakts laikā turēt sausu. Mitrums – ideāla vide baktērijām.
- Grīda. Īpaši vietas pie izlietnes, plīts un ledusskapja ir iecienītas baktērijām. Vismaz šīs vietas būtu jāmazgā katru dienu. Protams, ideāli, ja katru dienu mazgāsiet visu virtuves grīdas laukumu.
Par ledusskapja tīrīšanu
Ledusskapis ir, iespējams, vienīgā ierīce virtuvē, kurā pastāvīgi tiek glabāti ātri bojājošie produkti. Tāpēc tīrība tajā ir obligāta. Lai gan saka, ka jaunākos ledusskapjus nav nepieciešams atkausēt, tomēr vismaz divas reizes gadā to dariet. Lai atkausētu saldētavas atvilktnes, izslēdziet to un ielieciet trauku ar karstu ūdeni, lai ledus izkustu. Vēl labākus un ātrākus rezultātus var sasniegt, izmantojot tvaika tīrītāju. Pēc ledusskapja atkausēšanas ir ļoti svarīgi iztīrīt atvilktnes un visas rievas, kas atrodas uz durvju malām. Rievas vislabāk tīrīt ar koka irbulīti.
Vēl viens padoms – ja jūsu ledusskapis ir pilns, vienkārši nedaudz samaziniet temperatūru. Tas ir nepieciešams, lai aukstais gaiss mazāk cirkulētu un baktērijas nevarētu tik ļoti vairoties.
Visbeidzot, pēdējais padoms, ko minējām sākumā. Lai virtuvē neveidotos baktērijas un nevajadzētu tās tīrīšanai veltīt visu dienu, uzturiet tīrību regulāri. Katru dienu tam veltot vismaz daždesmit minūtes, jūs noteikti saņemsiet komplimentus, ka esat lieliska saimniece. Slikta smaka un izskats virtuvē ne ģimenes locekļiem, ne viesiem labas emocijas noteikti neradīs.
Bez komentāriem