Uzkodas ceļojumam: 15 idejas
Ja agrāk vairāk tika pieprasīti ceļojumi ar šīs aktivitātes organizējošām aģentūrām, tad šodien cilvēki arvien biežāk dodas ceļojumos patstāvīgi. Un tas patiešām ir slavējami, jo tādā veidā mēs paplašinām savu redzesloku, mācāmies jaunas valodas un mācām bērnus būt patstāvīgiem.
Pie pozitīvām patstāvīgām īpašībām pieskaitāmas arī zināmas rūpes – tās ir uzkodas ceļojumam. Tā vienā šāvienā var nošaut divus zaķus. Pirmkārt, mēs paši labi zinām, ko ēdam, un varam parūpēties par veselīgākām uzkodām. Otrkārt, nedaudz ietaupām. Galu galā, ēst 3–4 reizes kafejnīcās patiešām var būt diezgan dārgi. Tātad, uzkodas ceļojumam.
Uzkodu idejas ceļojumiem ar autobusu, automašīnu vai lidmašīnu
Ceļojumu eksperti, sniedzot padomus, kādas uzkodas būtu jāņem līdzi ceļojumā, sāk ar to, no kā būtu jāizvairās. Sliktākās nevēlamās pārtikas īpašības: taukainība, sāļums, pārmērīgs cukura saturs, gāzētie dzērieni un, protams, alkoholiskie produkti. Mēs, savukārt, runāsim par to, kādas uzkodas būtu noderīgi paņemt līdzi ceļojumā.
Dzērieni
Vispiemērotākais dzēriens ceļojumā ir minerālūdens vai vienkāršs ūdens, tikai ne gāzēts. Vēlams plastmasas trauks un labāk vairāki mazi pudelītes nekā viens liels, jo, piemēram, kāpjot uz skatu torni vai dodoties kalnos, pārāk liels svars jums patiešām nebūs ērts. Labs risinājums ir ūdens pudele, kurā var ieliet vēlamo ūdens daudzumu. Droši vien zināt, ka lidostā dzērienus var iegādāties tikai pēc drošības kontroles punkta iziešanas. Izņēmums ir gadījumos, kad ar lidmašīnu ceļo ar maziem bērniem un zīdaiņiem. Parūpējieties par to.
Sendviči
Tās ir tradicionālās uzkodas ceļojumam. Tikai sviesta vietā jāizvēlas kāda mazāk šķīstoša uzkoda. Sendvičus gatavojiet no divām maizes šķēlēm. Tādā veidā tie būs mazāk taukaini.
Kārbiņa ar cepumiem
Izvēlieties vieglāk sagremojamu gaļu (vistas, tītara) vai zivis. Cepumi, kas ir apvilkti rīvmaizē un viegli apcepti, ir lieliska uzkoda, kad vēlaties kaut ko sātīgāku. Gaļai vai zivīm jābūt labi ceptām, bet ne pārāk apceptām.
Iepakojums ar maizes produktiem
Ļoti svarīgi ir laiks, ko pavadīsiet ceļojumā. Ja ir karsts laiks vai liels mitrums, maize var kļūt slapja un sākt pelēt vai, gluži pretēji, nožūt. Varat apcept tosterī maizes šķēles vai izvēlēties viegli apceptus rīvmaizi, rīsu kraukšķus vai citu alternatīvu mīkstajai maizei. Kraukšķi, cepumi un dārzeņi ir ideālas uzkodas ceļojuma pusdienām.
Kārbiņa ar sagrieztiem dārzeņiem
Blīvi noslēgtā kastē pat sagriezti dārzeņi nezaudēs savu garšu. Tas būs lielisks papildinājums sviestmaizēm un sagatavotajiem cepumiem. Dārzeņi ir ļoti garšīgi ēst vieni, īpaši karstā vasaras dienā. Viens padoms – tā kā daži dārzeņi izdala daudz šķidruma, piemēram, stipri nogatavojušies tomāti, tos labāk likt atsevišķās kastēs. Atkal, orientējieties uz bērniem, jo mazajiem bieži vien vieni dārzeņi ļoti patīk, bet citi viņiem nav tik pievilcīgi. Un tomēr mēs vēlamies, lai bērni katru dienu ēstu dārzeņus.
Kārbiņa ar augļiem
Protams, tās ir vienas no iecienītākajām uzkodām bērniem ceļojumā. Izvēlieties ne pārāk saldus un sulīgus augļus. Kārbiņā esošais šķidrums no augļiem diez vai būs ļoti ērts, īpaši, ja runa ir par bērniem. Domājot par ekoloģiju, labākā izvēle būtu pārstrādājams iepakojums. Tomēr atkārtoti lietojams iepakojums būtu ērtāks, ja augļi paliek pāri un tos vajadzētu atvest atpakaļ mājās.
Žāvēti augļi un rieksti
Žāvēti augļi un rieksti – lieliska uzkoda, kad pēkšņi uzbrūk izsalkums. Lazdu rieksti, Indijas rieksti, valrieksti – ne tikai sātīgi, bet arī lieliska izklaide visai ģimenei. Ļoti ieteicami žāvēti maizes augļi. Tas nav pārāk mitrs, sātīgs un ļoti garšīgs uzkoda. Piemēroti arī citi žāvēti augļi – banāni, ananāsi, dateles, āboli un citi.
Žāvētās desas
Tiem, kas ļoti mīl dažādus kūpinātus vai citādi apstrādātus gaļas izstrādājumus, ieteicams tos ceļojumā atteikties. Tas ir grūti sagremojams un izraisa slāpes. Tomēr, ja ir ļoti grūti atteikties, izvēlieties žāvētās desiņas. Tas ir veselīgākais produkts no desu izstrādājumiem.
Veselīgie deserti
Bez desertiem, īpaši gadījumos, kad ceļojumā ir bērni, ir patiešām grūti iztikt. Kūkas ar dažādiem pildījumiem ir slikta izvēle. Izvēlieties auzu cepumus ar žāvētiem augļiem, graudaugu batoniņus vai batoniņus, kuru sastāvā dominē augļi.
Ātri pagatavojamas zupas vai putras
Tas noteikti nav pats veselīgākais ēdiens. Tomēr ceļojumā karsta zupas tasīte var noderēt, ja negaidīti uznāk vēsāks laiks, jo ceļojuma laikā visu laiku nebūsiet autobusā, automašīnā vai lidmašīnā. Jums būs nepieciešams tikai karsts ūdens, un smaržīgā zupa jau būs gatava.
Siera nūjiņas
Garšīgi un sātīgi. Bērniem tāda uzkoda noteikti patiks. Viena svarīga lieta – nepārspīlējiet, jo siera produkti parasti ir nedaudz sāļi. Pārāk liela slāpes jums patiešām nebūs vajadzīgas ceļojumā.
Piparmētru vai citi vieglāka garša ledenes
Ledenes varbūt nav visnepieciešamākā uzkoda ceļojumā. Taču tie var palīdzēt, kad ļoti kārojas kaut kas salds. Šokolādes konfektes vai taukainas kūkas tam nebūs piemērotas. Izvēlieties ledenes ar piparmētru, dzērveņu vai citu mazāk saldo ogu vai augļu garšu. Turklāt ceļotāju vidū var būt cukura diabētiķi. Cukura līmenim asinīs krītoties, šādas uzkodas ceļojumā ir pirmā palīdzība.
Veselīgas uzkodas ceļojumiem
Pašlaik veselīgs uzturs kļūst par gandrīz otro reliģiju daudzu cilvēku dzīvē. To sakām bez ironijas, drīzāk ar cieņu pret cilvēku apzinīgumu un rūpēm par savu un bērnu veselību. Daži šo uztura režīmu ievēro ļoti stingri. Taču pat neliela atkāpšanās ceļojumā nenodara lielu kaitējumu. Nepārspīlējiet ar neveselīgiem produktiem. Un vēl labāk, lai tie vispār nebūtu iekļauti jūsu ceļojuma uzkodu sarakstā.
Vēl viens iemesls, kāpēc tieši ceļojumos vajadzētu parūpēties par veselīgām uzkodām, ir pēkšņi uznākušas gremošanas sistēmas problēmas. Pavadīt dienas slimnīcā, nevis izklaidējoties, vai vienkārši ciest sāpes un pastāvīgi lietot zāles – slikts ceļojuma scenārijs. Ja īsti neuzticaties tikai veikalā iegādātiem produktiem, iesakām ēdienu pagatavot pašiem. Tātad, uzkodas ceļojumam ar savām rokām.
3 vienkāršas receptes uzkodām ceļojumam
Saulespuķu sēklu batoniņi
Sastāvdaļas:
- Divas glāzes saulespuķu sēklu (sausi apceptas uz pannas un samaltas kafijas dzirnaviņās)
- Viena glāze smalko auzu pārslu
- 35 gab. sasmalcinātas dateles, bez kauliņiem
- Vienas citrona sula
- Sauja žāvētu melno jāņogu
Pagatavošana:
Šie veselīgie kārumi tiek pagatavoti ļoti ātri, bet tos nepieciešams turēt ledusskapī vismaz vienu diennakti (ja iespējams, var arī ilgāk). Tātad, parūpējieties par to pagatavošanu iepriekš. Visas sastāvdaļas liek bļodā, samaisa un samīca. No iegūtās masas veidojiet vēlamās formas desertus. Lieliska alternatīva konfektēm.
Kefīra kēksiņi ar šķiņķi un dārzeņiem
Sastāvdaļas mīklai:
- Glāze miltu
- Puse glāzes kefīra
- Divas olas
- 80 ml eļļas
- Pusotra tējkarote cepamā pulvera
- Nolīdzināta tējkarote sāls
- Puse tējkarotes cukura
Sastāvdaļas pildījumam:
- Pāris simti gramu iecienītu dārzeņu (brokoļi vai ziedkāposti nedaudz apvārīti)
- Simts gramu šķiņķa
Pagatavošana:
Kefīru sajauciet ar cepamo pulveri. Atsevišķi olas sakuliet ar sāli, cukuru un eļļu. Tad pievienojiet kefīru, visu samaisiet. Pievienojiet sagrieztos dārzeņus un vēlreiz visu samaisiet.
Cep 175 °C temperatūrā cepeškrāsnī aptuveni 25–30 minūtes kēksiņu formiņās.
Cepts biezpiena siers
Sastāvdaļas:
- Biezpiena siers
- Divas ķiploku daiviņas
- Nolīdzināta tējkarote Provansas garšaugu
- Nolīdzināta tējkarote sāls
- Šķipsna melno piparu
- Ēdamkarote eļļas
Pagatavošana:
Ķiploku daiviņas sasmalciniet, pievienojiet sāli, garšaugus, piparus un visu samaisiet. Ar šo maisījumu ierīvējiet sieru, paturiet pusstundu istabas temperatūrā, pēc tam vienu stundu ledusskapī. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai, pannā izklājiet cepampapīru un cepiet sieru 40 minūtes.
Kā gatavot ēdienu ceļojumā?
Droši vien visi piekritīs, ka tas ēdiens, kas mājās šķiet ne tik garšīgs, dabā iegūst pavisam citas krāsas. Tas kļūst par kaut ko neticami garšīgu. Pat ēdiena gatavošanas process reizēm kļūst romantisks, reizēm mājīgs, bet reizēm vienkārši mīļš ģimenes rituāls. Tātad, ja ceļojumā ar autobusu vai lidmašīnu biežāk ir aktuālas uzkodas ceļojumam, tad izbraucienā dabā nepieciešami noteikti produkti ēdiena gatavošanai un tam vajadzīgie piederumi. Vieni no šādiem piederumiem – gāzes baloni un mazas gāzes plītis. Piekrītiet, ugunskura iekuršanai ne vienmēr ir piemēroti apstākļi, bieži vien tas nav atļauts vienā vai otrā vietā.
Mazās tūristu gāzes plītis ir kompaktas un ļoti ērtas. Ieteicams izvēlēties keramisko izstrādājumu. Keramiku ir viegli tīrīt, un tā ir izturīga pret augstu temperatūru. Turklāt tā ir diezgan droša, jo tai ir integrēta drošības funkcija, kas nodrošina, ka plīts automātiski izslēdzas. Vienīgais, kas nepieciešams, lai ērti lietotu gāzes plīti – gāzes baloniņi. Tie, starp citu, ļoti viegli savienojas ar tūristu gāzes plītīm, lampām, sildītājiem un citiem ierīcēm. Šķiet, tik vienkārša lieta, bet cik daudz noderīga var dot izbraucienā vai citos mazāk ērtos apstākļos. Tātad, ēdiena gatavošana izbraucienā var būt jautra un ātra, jo ar minētajiem piederumiem 1 litru ūdens uzvārīsit tikai 3 minūtēs.
Bez komentāriem