Kazans – izvēles un lietošanas nianses
Vai ir vērts iegādāties kazanam grilu? Viennozīmīgi – jā. Lai gan grils ir pašpietiekama ierīce, kas bez papildu piederumiem spēj paveikt lielāko daļu kulināro uzdevumu, kazans tomēr noderēs.
Kas ir kazans un kāpēc tas ir noderīgs?
Kazans – kāds tas ir un kam tas nepieciešams?
Kazans – tā ir dziļa trauks, kas izgatavota no čuguna vai alumīnija, paredzēta ēdiena gatavošanai. Tam ir biezas sienas. Populārākie kazan veidi:
- Čuguna – ar biezām sienām un pusapaļu dibenu.
- Afganistānas – izgatavots no alumīnija, funkcijās atgādina spiediena katlu.
Tirgū ir daudz kazan līdzīgu analogu – pannas, putnu gaļas trauki, vara un emaljēti katli.
Lai pagatavotu ēdienu ārpus telpām, īpaši uz grila, nepieciešams klasisks Austrumu virtuves pārstāvis – čuguna kazans.
Šī trauka priekšrocības:
- Forma un pusapaļais dibens nodrošina vienmērīgu ēdiena siltuma apstrādi.
- Ēdiens nepiedeg.
- Ilgi saglabā siltumu.
- Produkti tiek pagatavoti savā sulā, saglabājot garšu un aromātu.
- Ilgs kalpošanas laiks (ja to pareizi kopj).
Kazans grilam
Mēs nolēmām, ka mums nepieciešams čuguna kazans. Tas ir pirmais solis. Kādiem kritērijiem ir jāatbilst kazanam grilam:
- Optimālais tilpums – 10–12 litri.
- Trauka sienām jāpaplašinās uz augšu (lai nodrošinātu vienmērīgu sildīšanu).
- Iekšējām sienām jābūt gludām, bez lielām porām (lai vieglāk tīrītu).
Alternatīva šim traukam var būt holandiešu cepeškrāsns, kas izgatavota no čuguna, taču tā nedaudz atšķiras pēc formas. Šis variants ir lieliski piemērots dārzeņu sautēšanai, zupu vai gulaša gatavošanai. Tomēr, ja runa ir par īsta plova vai gardas zivju zupas pagatavošanu, kazanam nav konkurentu.
Kā kopt kazanu
Trauks ir gatavs, bet nesteidzieties gatavot – tas ir pienācīgi jāsagatavo. Tas tiek veikts divos posmos.
Tvaicēšana
Čuguna izstrādājumu liešanas procesā tiek izmantotas eļļas, tāpēc no tām ir jāatbrīvojas ar tvaicēšanas palīdzību. Vislabāk to veikt mājās, atverot visus logus. Labi sakarsējiet kazanu uz gāzes plīts (tas ilgs vairākas stundas).
Kalcēšana
Būs nepieciešami aptuveni 400 ml augu eļļas (kazanam ar 10–12 litru tilpumu). Ielejiet eļļu kazanā un uzsildiet līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam samaziniet uguni. Eļļa ir jāuzkarsē, lai sienas kļūtu sārtas. Pēc tam uzmanīgi grieziet kazanu, lai vienmērīgi uzsildītu visas sienas. Kad tas ir atdzisis, izlejiet eļļu un sienas noslaukiet ar sausu drānu vai papīra dvieli.
Pēc katras ēdiena gatavošanas uzvāriet kazānā ūdeni, izlejiet un rūpīgi noslaukiet sienas. Ja neplānojat ilgstoši lietot kazanu, varat viegli ieziest sienas un dibenu ar eļļu.
Šīs procedūras nodrošinās ilgstošu kalpošanas laiku un pasargās no ēdiena piedegšanas.
Ko var gatavot kazanā?
Tradicionāls ēdiens kazanā ir plovs no jēra gaļas. Lai gan plova sastāvdaļas var atšķirties pēc garšas, kazanā šis ēdiens vienmēr izdosies izcils.
Idejas gatavošanai:
- Šurpa;
- Lagmans;
- Dārzeņu sautējums;
- Čašušuli;
- Sautējums;
- Sautēta cūkgaļa vai jēra gaļa;
- Gulašs;
- Čahohbili.
Nebaidieties eksperimentēt – izmēģiniet dažādus ēdienus kazanā.
Bigos gatavošana kazanā
Sastāvdaļas:
- 400 g baltā kāposta (sasmalcināta);
- 400 g skābētu kāpostu;
- 400 g cūkgaļas;
- 100 g kūpinātas cūkgaļas krūtiņas;
- 100 g pusžāvētas desas;
- 100 g burkānu;
- 100 g sīpolu;
- 2 ēd.k. tomātu pastas;
- 1 glāze ūdens;
- 50 ml augu eļļas;
- Lauru lapa;
- Garšvielas pēc garšas (rozmarīns, koriandrs, sāls, pipari, dilles, paprika);
- 1 ēd.k. cukura (nav obligāti);
- Saldā paprika un žāvētas plūmes pēc garšas.
Pagatavošana: Uzsildiet augu eļļu kazanā, apcepiet cūkgaļu līdz zeltainai krāsai. Pievienojiet kūpinātos produktus (krūtiņu un desu) un cepiet vēl aptuveni 5 minūtes. Pievienojiet sasmalcinātus sīpolus un sarīvētus burkānus, cepiet vēl 5 minūtes. Pievienojiet garšvielas, tomātu pastu un ūdeni, labi samaisiet un sautējiet 10 minūtes. Pievienojiet skābētos un svaigos kāpostus un sautējiet aptuveni 80 minūtes. 20 minūtes pirms gatavošanas beigām pievienojiet lauru lapu.
Labu apetīti!
Bez komentāriem