Amerikāņu ēdieni Latvijas galdam

Amerikāņu ēdieni
2024-06-07 13:23

Amerikāņu ēdieni Latvijā – tālu no jaunuma. Jau sen mūsu valstī ir ienākuši amerikāņu ēdienu restorāni, kafejnīcas un konditorejas. Amerikāņu pankūkas, mājas burgeri, klasiski brauniji – visbiežākās izvēles. Tomēr Amerikas tradicionālie ēdieni neaprobežojas tikai ar mājas burgeriem. Šīs valsts virtuves veidošanos ietekmēja Eiropas, indiāņu ēdienu tradīcijas, tāpēc šeit var atrast gan makaronus, gan dārzeņu, gan jūras velšu ēdienus. Šodien amerikāņu ēdieni ir populāri ne tikai pašā Amerikā, bet arī Eiropā un Āzijā.

Klasiskie amerikāņu burgeri

Klasiskie amerikāņu burgeri

Mājas burgeri – varbūt vispazīstamākais un izplatītākais ēdiens. Mājas burgeri ir iecienīti gan bērnu, gan pieaugušo vidū, un tos var pagatavot ļoti radoši – izvēloties klasiskās sastāvdaļas, dažādus mērces vai gatavojot veģetāros burgerus. Pagatavot amerikāņu burgerus mājās ir pavisam vienkārši.

Jums vajadzēs:

6 burgeru maizītes

900 g maltās liellopu gaļas

3 tomātus

6 šķēles Čedaras siera

150 g salātu

2 sarkanus sīpolus

2 marinētus gurķus

3 ēd.k. tomātu mērces

3 ēd.k. majonēzes

Sāli

Piparus

Pagatavošana:

Sagrieziet salātus, tomātus, gurķus un sīpolus šķēlītēs. Sāli un piparus pievienojiet maltajai gaļai, labi samaisiet un veidojiet 6 maizīšu lieluma kotletes. Apcepiet tās pannā 3-5 minūtes no abām pusēm. Maizītes pārgrieziet uz pusēm. Augšējo daļu apsmērējiet ar tomātu mērci, apakšējo – ar majonēzi. Uz apakšējās maizītes daļas lieciet salātus, sīpolus, apceptu kotleti, siera šķēli, dažas tomātu un gurķu šķēlītes. Uzduriet maizītes daļu. Labu apetīti.

Barbekjū mērce

Barbekjū mērce

BBQ – īsts amerikāņu mērcu karalis. Bez barbekjū mērces vienkārši nav iedomājams īsts amerikāņu uz grila cepts ēdiens. Šī mērce lieliski der gan liellopu gaļas, cūkgaļas, mājputnu gaļas, gan vienkārši dārzeņu ēdieniem. Pagatavot īstu amerikāņu BBQ mērci mājās nav ļoti sarežģīti.

Jums vajadzēs:

3 ēd.k. brūnā cukura

4 ēd.k. sojas mērces

1 ēd.k. saldo papriku pulvera

0,5 ēd.k. asu papriku pulvera

1 ēd.k. ķiploku pulvera

1 tējk. sāls

1 tējk. maltu smaržīgo piparu

1 tējk. dūmu aromāta

300 g tomātu mērces

Pagatavošana:

Atsevišķā bļodā ielejiet tomātu un sojas mērces, labi samaisiet. Pievienojiet maisījumam visus atlikušos garšvielas, pievienojiet dūmu aromātu un visu samaisiet. Šī mērce lieliski derēs gan vistas, gan cūkgaļas, liellopu gaļas vai dārzeņu ēdieniem.

Vistas spārniņi ar barbekjū mērci

Vistas spārniņi ar barbekjū mērci

Kā mājās pagatavot BBQ mērci jau apspriedām, tāpēc laiks runāt par to, kā šo mērci var izmantot. Vistas spārniņi ar barbekjū mērci – īsts pirkstus laizīt liekošs gardums. To pagatavot ir pavisam vienkārši.

Jums vajadzēs:

500 g vistas spārniņu

0,5 tējk. sāls

5 ēd.k. mājas BBQ mērces

0,5 tējk. sezama sēklu

Punduris lociņu

Pagatavošana:

Vistas spārniņus ieberziet ar sāli un BBQ mērci. Atstājiet marinēties ledusskapī 2-3 stundas. Marinētos spārniņus var cept karstā gaisa fritē, grilā vai cepeškrāsnī. Izceptos spārniņus apkaisiet ar sezama sēklām un sasmalcinātiem lociņiem.

Cepti cūkgaļas ribiņas

Cepti cūkgaļas ribiņas

Amerikāņu ēdieni vienkārši nav iedomājami bez cūkgaļas ribām. Sulīgas, lieliski ceptas ribiņas – tas ir kā Amerikas virtuves vizītkarte. Cūkgaļas ribas var cept gan cepeškrāsnī, gan grilā, sautēt ar dārzeņiem vai vārīt. Piedāvājam jums vieglu šī delikatesa recepti.

Jums vajadzēs:

1 kg cūkgaļas ribiņu

2 ēd.k. olīveļļas

Neliela sīpola

0,5 tējk. maltu kuminu

Šķipsniņu asu papriku pulvera

0,5 glāzes tomātu biezeņa

1 ēd.k. ābolu etiķa

2 ēd.k. brūnā cukura

Sāli

Maltus melnos piparus

Pagatavošana:

No abām pusēm ieberziet ribiņas ar sāli un pipariem. Ielieciet tās cepšanas pannā un apklājiet ar foliju. Cepiet līdz 140 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 3-4 stundas. Kamēr gaļa cepas, uz sakarsētas pannas ar eļļu ielejiet smalki sagrieztu sīpolu un sautējiet, līdz tas kļūst mīksts. Pievienojiet tomātu biezeni, asu papriku, cukuru, etiķi, nedaudz sāls. Samaisiet un pavāriet dažas minūtes. Izceptās ribiņas bagātīgi apsmērējiet ar pagatavoto mērci. Lieciet uz grila un cepiet cepeškrāsnī augstākajā temperatūrā augstākajā pozīcijā apmēram 3-4 minūtes, līdz mērce sāk karamelizēties.

Amerikāņu ķirbju zupa

Amerikāņu ķirbju zupa

Ķirbji Amerikā – ne tikai Helovīnā. Ķirbju zupa, tāpat kā citi amerikāņu ēdieni, tiek novērtēta visā pasaulē. Šī zupa ir sātīga, barojoša un, galvenais, ļoti noderīga organismam, un to pagatavot mājās ir pavisam vienkārši.

Jums vajadzēs:

1,5 kg ķirbju

Sīpola

4 glāzes vistas buljona

2 ēd.k. brūnā cukura

Šķipsniņu sāls

Šķipsniņu maltu muskatu riekstu

Šķipsniņu kanēļa

0,5 tējk. sarīvēta ingvera

1 ēd.k. sviesta

Krējuma

Pagatavošana:

Nomizojiet, izgrebiet un apmēram 1 cm kubiciņos sagrieziet ķirbi, sasmalciniet sīpolu. Pannā izkausējiet sviestu, pievienojiet sagriezto ķirbi, sīpolu, cukuru un sāli un cepiet, līdz ķirbis kļūst mīksts un zeltaini brūns no visām pusēm. Visu pārlejiet katlā, pievienojiet buljonu un vāriet, līdz ķirbis kļūst pilnīgi mīksts un viegli sadalās. Katlu noņemiet no uguns, zupu sablendējiet ar blenderi. Pievienojiet kanēli, muskatus, ingveru. Labi samaisiet un lejiet bļodiņās. Pagaršojiet ar krējumu.

Amerikāņu pankūkas

Amerikāņu pankūkas

Amerikāņu pankūkas – lielisks gardums svētdienas bro

kastu galdam. Tas ir ļoti ātri pagatavojams ēdiens, ko ļoti mīl mazākie. Turklāt pankūkas var bagātināt ar dažādiem sīrupiem, ievārījumiem vai svaigām ogām, augļiem. Amerikāņu pankūkas var pagatavot tikai pusstundas laikā, un tās baudīt var visa ģimene.

Jums vajadzēs:

250 g miltu

Olu

150 ml kefīra

50 cukura

2 tējk. cepamā pulvera

50 ml eļļas

Šķipsniņu sāls

1 tējk. vaniļas cukura

Pagatavošana:

Visus sausos produktus samaisiet vienā traukā, bet slapjos – citā. Tad maisot sausos ingredientus, pakāpeniski pievienojiet slapjos. Cepiet sausā sakarsētā pannā uz lēnas uguns. Pagaršojiet ar kļavu sīrupu.

Amerikāņu ābolu pīrāgs

Amerikāņu ābolu pīrāgs

Amerikāņu virtuve var lepoties ne tikai ar pamatēdienu, bet arī desertu bagātību. Amerikā un ārpus tās ļoti novērtēts ābolu pīrāgs. Kopā ar vaniļas saldējumu tas var kļūt par neaizmirstamu tikšanās akcentu. Amerikāņu ābolu pīrāgu pagatavot nav ļoti sarežģīti.

Jums vajadzēs:

500 g miltu

250 g sviesta

1 tējk. cepamā pulvera

2 olas

100 g cukura

6 ābolus

2 ēd.k. citronu sulas

120 g brūnā cukura

5 g kanēļa

Šķipsniņu maltu muskatu riekstu

Pagatavošana:

Miltus sajauciet ar cepamo pulveri. Olu dzeltenumus atdaliet no baltumiem (2 dzeltenumi nonāks mīklā, bet viens baltums – pildījumā). 200 g istabas temperatūras sviesta sajauciet ar cukuru, pievienojiet abus dzeltenumus, pievienojiet miltu un cepamā pulvera maisījumu un izveidojiet mīklu. Izklājiet mīklu apaļā cepšanas formā (atstājiet nedaudz mīklas dekorēšanai). Nomizotus ābolus sagrieziet smalkās šķēlītēs, apšļakstiet ar citronu sulu, apkaisiet ar brūno cukuru, kanēli, muskatiem, pievienojiet atlikušos (apmēram 2 ēd.k.) sviestu un visu labi sajauciet. Sagatavotus ābolus lieciet pīrāga centrā. Dekorējiet to ar mīklas sloksnītēm, apsmērējiet ar sakultu olu baltumu. Cepiet līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes.

Šokolādes kūka Braunis

Šokolādes kūka Braunis

Klasiskais Braunis – lietuviešu sirdis iekarojis amerikāņu deserts. Šī kūka ir ļoti novērtēta īstu šokolādes fanu vidū. Šo šokolādes kūku varat pagatavot arī jūs.

Jums vajadzēs:

150 g miltu

3,5 tējk. cepamā pulvera

175 g sviesta

450 g cukura

4 lielas olas

1 tējk. vaniļas ekstrakta

5 g sāls

280 g melnās šokolādes

Pagatavošana:

Bļodā sajauciet miltus, cepamo pulveri un sāli. Atsevišķā traukā izkausējiet 180 g melnās šokolādes un sviestu. Pievienojiet cukuru un saputojiet. Nedaudz atdzesētā maisījumā pievienojiet olas, vaniļas ekstraktu un labi samaisiet. Maisot pievienojiet miltu maisījumu. Sagatavoto mīklu ielejiet ar cepamo papīru izklātā cepšanas traukā un vienmērīgi izklājiet. Cepiet līdz 160 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 30-35 minūtes. Izcepto kūku nesteidzieties izņemt no cepšanas trauka – vispirms ļaujiet atdzist līdz istabas temperatūrai. Izkausējiet atlikušos šokolādi un pārklājiet ar to atdzisušo kūku. Varat pagarināt ar riekstiem.

Amerikāņu cepumi

Amerikāņu cepumi

Amerikāņu cepumi bieži papildina arī lietuviešu svētku galdus. Lai gan to pagatavošana neaizņem daudz laika, to garša neatpaliek no cepumiem, kuru pagatavošana prasa vairākas stundas pie plīts.

Jums vajadzēs:

100 g sviesta

100 g brūnā cukura

100 g zemesriekstu sviesta

1 olu

175 g miltu

1 tējk. cepamā pulvera

Pagatavošana:

Izkausējiet sviestu un saputojiet to ar cukuru un zemesriekstu sviestu. Pievienojiet olu un atkal visu saputojiet. Pievienojiet cepamo pulveri, miltus un izveidojiet mīklu. No iegūtās masas veidojiet nelielas plācenītes un lieciet uz cepamā papīra izklātā cepšanas traukā, atstājot atstarpes starp cepumiem. Cepiet līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 10-15 minūtes.

Amerikas tradicionālie ēdieni arvien biežāk iekaro latviešu sirdis. Amerikāņu ēdieni ir ļoti ātri un viegli pagatavojami, un tos var baudīt visa ģimene. Turklāt daudzi amerikāņu ēdieni lieliski der izbraucieniem. Gāzes grili – lieliska izvēle tiem, kas dodas izbraucienos un vēlas tur baudīt amerikāņu ēdienus.

Bez komentāriem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Mēs izmantojam sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi mūsu vietnē. Pārlūkojot šo vietni, jūs piekrītat mūsu nosacījumus un privātumu
SākotnējaisProfils
Meklēt
Uz augšu