Amerikāņu ēdieni Latvijas galdam
Amerikāņu ēdieni Latvijā – tālu no jaunuma. Jau sen mūsu valstī ir ienākuši amerikāņu ēdienu restorāni, kafejnīcas un konditorejas. Amerikāņu pankūkas, mājas burgeri, klasiski brauniji – visbiežākās izvēles. Tomēr Amerikas tradicionālie ēdieni neaprobežojas tikai ar mājas burgeriem. Šīs valsts virtuves veidošanos ietekmēja Eiropas, indiāņu ēdienu tradīcijas, tāpēc šeit var atrast gan makaronus, gan dārzeņu, gan jūras velšu ēdienus. Šodien amerikāņu ēdieni ir populāri ne tikai pašā Amerikā, bet arī Eiropā un Āzijā.
Klasiskie amerikāņu burgeri
Mājas burgeri – varbūt vispazīstamākais un izplatītākais ēdiens. Mājas burgeri ir iecienīti gan bērnu, gan pieaugušo vidū, un tos var pagatavot ļoti radoši – izvēloties klasiskās sastāvdaļas, dažādus mērces vai gatavojot veģetāros burgerus. Pagatavot amerikāņu burgerus mājās ir pavisam vienkārši.
Jums vajadzēs:
6 burgeru maizītes
900 g maltās liellopu gaļas
3 tomātus
6 šķēles Čedaras siera
150 g salātu
2 sarkanus sīpolus
2 marinētus gurķus
3 ēd.k. tomātu mērces
3 ēd.k. majonēzes
Sāli
Piparus
Pagatavošana:
Sagrieziet salātus, tomātus, gurķus un sīpolus šķēlītēs. Sāli un piparus pievienojiet maltajai gaļai, labi samaisiet un veidojiet 6 maizīšu lieluma kotletes. Apcepiet tās pannā 3-5 minūtes no abām pusēm. Maizītes pārgrieziet uz pusēm. Augšējo daļu apsmērējiet ar tomātu mērci, apakšējo – ar majonēzi. Uz apakšējās maizītes daļas lieciet salātus, sīpolus, apceptu kotleti, siera šķēli, dažas tomātu un gurķu šķēlītes. Uzduriet maizītes daļu. Labu apetīti.
Barbekjū mērce
BBQ – īsts amerikāņu mērcu karalis. Bez barbekjū mērces vienkārši nav iedomājams īsts amerikāņu uz grila cepts ēdiens. Šī mērce lieliski der gan liellopu gaļas, cūkgaļas, mājputnu gaļas, gan vienkārši dārzeņu ēdieniem. Pagatavot īstu amerikāņu BBQ mērci mājās nav ļoti sarežģīti.
Jums vajadzēs:
3 ēd.k. brūnā cukura
4 ēd.k. sojas mērces
1 ēd.k. saldo papriku pulvera
0,5 ēd.k. asu papriku pulvera
1 ēd.k. ķiploku pulvera
1 tējk. sāls
1 tējk. maltu smaržīgo piparu
1 tējk. dūmu aromāta
300 g tomātu mērces
Pagatavošana:
Atsevišķā bļodā ielejiet tomātu un sojas mērces, labi samaisiet. Pievienojiet maisījumam visus atlikušos garšvielas, pievienojiet dūmu aromātu un visu samaisiet. Šī mērce lieliski derēs gan vistas, gan cūkgaļas, liellopu gaļas vai dārzeņu ēdieniem.
Vistas spārniņi ar barbekjū mērci
Kā mājās pagatavot BBQ mērci jau apspriedām, tāpēc laiks runāt par to, kā šo mērci var izmantot. Vistas spārniņi ar barbekjū mērci – īsts pirkstus laizīt liekošs gardums. To pagatavot ir pavisam vienkārši.
Jums vajadzēs:
500 g vistas spārniņu
0,5 tējk. sāls
5 ēd.k. mājas BBQ mērces
0,5 tējk. sezama sēklu
Punduris lociņu
Pagatavošana:
Vistas spārniņus ieberziet ar sāli un BBQ mērci. Atstājiet marinēties ledusskapī 2-3 stundas. Marinētos spārniņus var cept karstā gaisa fritē, grilā vai cepeškrāsnī. Izceptos spārniņus apkaisiet ar sezama sēklām un sasmalcinātiem lociņiem.
Cepti cūkgaļas ribiņas
Amerikāņu ēdieni vienkārši nav iedomājami bez cūkgaļas ribām. Sulīgas, lieliski ceptas ribiņas – tas ir kā Amerikas virtuves vizītkarte. Cūkgaļas ribas var cept gan cepeškrāsnī, gan grilā, sautēt ar dārzeņiem vai vārīt. Piedāvājam jums vieglu šī delikatesa recepti.
Jums vajadzēs:
1 kg cūkgaļas ribiņu
2 ēd.k. olīveļļas
Neliela sīpola
0,5 tējk. maltu kuminu
Šķipsniņu asu papriku pulvera
0,5 glāzes tomātu biezeņa
1 ēd.k. ābolu etiķa
2 ēd.k. brūnā cukura
Sāli
Maltus melnos piparus
Pagatavošana:
No abām pusēm ieberziet ribiņas ar sāli un pipariem. Ielieciet tās cepšanas pannā un apklājiet ar foliju. Cepiet līdz 140 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 3-4 stundas. Kamēr gaļa cepas, uz sakarsētas pannas ar eļļu ielejiet smalki sagrieztu sīpolu un sautējiet, līdz tas kļūst mīksts. Pievienojiet tomātu biezeni, asu papriku, cukuru, etiķi, nedaudz sāls. Samaisiet un pavāriet dažas minūtes. Izceptās ribiņas bagātīgi apsmērējiet ar pagatavoto mērci. Lieciet uz grila un cepiet cepeškrāsnī augstākajā temperatūrā augstākajā pozīcijā apmēram 3-4 minūtes, līdz mērce sāk karamelizēties.
Amerikāņu ķirbju zupa
Ķirbji Amerikā – ne tikai Helovīnā. Ķirbju zupa, tāpat kā citi amerikāņu ēdieni, tiek novērtēta visā pasaulē. Šī zupa ir sātīga, barojoša un, galvenais, ļoti noderīga organismam, un to pagatavot mājās ir pavisam vienkārši.
Jums vajadzēs:
1,5 kg ķirbju
Sīpola
4 glāzes vistas buljona
2 ēd.k. brūnā cukura
Šķipsniņu sāls
Šķipsniņu maltu muskatu riekstu
Šķipsniņu kanēļa
0,5 tējk. sarīvēta ingvera
1 ēd.k. sviesta
Krējuma
Pagatavošana:
Nomizojiet, izgrebiet un apmēram 1 cm kubiciņos sagrieziet ķirbi, sasmalciniet sīpolu. Pannā izkausējiet sviestu, pievienojiet sagriezto ķirbi, sīpolu, cukuru un sāli un cepiet, līdz ķirbis kļūst mīksts un zeltaini brūns no visām pusēm. Visu pārlejiet katlā, pievienojiet buljonu un vāriet, līdz ķirbis kļūst pilnīgi mīksts un viegli sadalās. Katlu noņemiet no uguns, zupu sablendējiet ar blenderi. Pievienojiet kanēli, muskatus, ingveru. Labi samaisiet un lejiet bļodiņās. Pagaršojiet ar krējumu.
Amerikāņu pankūkas
Amerikāņu pankūkas – lielisks gardums svētdienas bro
kastu galdam. Tas ir ļoti ātri pagatavojams ēdiens, ko ļoti mīl mazākie. Turklāt pankūkas var bagātināt ar dažādiem sīrupiem, ievārījumiem vai svaigām ogām, augļiem. Amerikāņu pankūkas var pagatavot tikai pusstundas laikā, un tās baudīt var visa ģimene.
Jums vajadzēs:
250 g miltu
Olu
150 ml kefīra
50 cukura
2 tējk. cepamā pulvera
50 ml eļļas
Šķipsniņu sāls
1 tējk. vaniļas cukura
Pagatavošana:
Visus sausos produktus samaisiet vienā traukā, bet slapjos – citā. Tad maisot sausos ingredientus, pakāpeniski pievienojiet slapjos. Cepiet sausā sakarsētā pannā uz lēnas uguns. Pagaršojiet ar kļavu sīrupu.
Amerikāņu ābolu pīrāgs
Amerikāņu virtuve var lepoties ne tikai ar pamatēdienu, bet arī desertu bagātību. Amerikā un ārpus tās ļoti novērtēts ābolu pīrāgs. Kopā ar vaniļas saldējumu tas var kļūt par neaizmirstamu tikšanās akcentu. Amerikāņu ābolu pīrāgu pagatavot nav ļoti sarežģīti.
Jums vajadzēs:
500 g miltu
250 g sviesta
1 tējk. cepamā pulvera
2 olas
100 g cukura
6 ābolus
2 ēd.k. citronu sulas
120 g brūnā cukura
5 g kanēļa
Šķipsniņu maltu muskatu riekstu
Pagatavošana:
Miltus sajauciet ar cepamo pulveri. Olu dzeltenumus atdaliet no baltumiem (2 dzeltenumi nonāks mīklā, bet viens baltums – pildījumā). 200 g istabas temperatūras sviesta sajauciet ar cukuru, pievienojiet abus dzeltenumus, pievienojiet miltu un cepamā pulvera maisījumu un izveidojiet mīklu. Izklājiet mīklu apaļā cepšanas formā (atstājiet nedaudz mīklas dekorēšanai). Nomizotus ābolus sagrieziet smalkās šķēlītēs, apšļakstiet ar citronu sulu, apkaisiet ar brūno cukuru, kanēli, muskatiem, pievienojiet atlikušos (apmēram 2 ēd.k.) sviestu un visu labi sajauciet. Sagatavotus ābolus lieciet pīrāga centrā. Dekorējiet to ar mīklas sloksnītēm, apsmērējiet ar sakultu olu baltumu. Cepiet līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes.
Šokolādes kūka Braunis
Klasiskais Braunis – lietuviešu sirdis iekarojis amerikāņu deserts. Šī kūka ir ļoti novērtēta īstu šokolādes fanu vidū. Šo šokolādes kūku varat pagatavot arī jūs.
Jums vajadzēs:
150 g miltu
3,5 tējk. cepamā pulvera
175 g sviesta
450 g cukura
4 lielas olas
1 tējk. vaniļas ekstrakta
5 g sāls
280 g melnās šokolādes
Pagatavošana:
Bļodā sajauciet miltus, cepamo pulveri un sāli. Atsevišķā traukā izkausējiet 180 g melnās šokolādes un sviestu. Pievienojiet cukuru un saputojiet. Nedaudz atdzesētā maisījumā pievienojiet olas, vaniļas ekstraktu un labi samaisiet. Maisot pievienojiet miltu maisījumu. Sagatavoto mīklu ielejiet ar cepamo papīru izklātā cepšanas traukā un vienmērīgi izklājiet. Cepiet līdz 160 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 30-35 minūtes. Izcepto kūku nesteidzieties izņemt no cepšanas trauka – vispirms ļaujiet atdzist līdz istabas temperatūrai. Izkausējiet atlikušos šokolādi un pārklājiet ar to atdzisušo kūku. Varat pagarināt ar riekstiem.
Amerikāņu cepumi
Amerikāņu cepumi bieži papildina arī lietuviešu svētku galdus. Lai gan to pagatavošana neaizņem daudz laika, to garša neatpaliek no cepumiem, kuru pagatavošana prasa vairākas stundas pie plīts.
Jums vajadzēs:
100 g sviesta
100 g brūnā cukura
100 g zemesriekstu sviesta
1 olu
175 g miltu
1 tējk. cepamā pulvera
Pagatavošana:
Izkausējiet sviestu un saputojiet to ar cukuru un zemesriekstu sviestu. Pievienojiet olu un atkal visu saputojiet. Pievienojiet cepamo pulveri, miltus un izveidojiet mīklu. No iegūtās masas veidojiet nelielas plācenītes un lieciet uz cepamā papīra izklātā cepšanas traukā, atstājot atstarpes starp cepumiem. Cepiet līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 10-15 minūtes.
Amerikas tradicionālie ēdieni arvien biežāk iekaro latviešu sirdis. Amerikāņu ēdieni ir ļoti ātri un viegli pagatavojami, un tos var baudīt visa ģimene. Turklāt daudzi amerikāņu ēdieni lieliski der izbraucieniem. Gāzes grili – lieliska izvēle tiem, kas dodas izbraucienos un vēlas tur baudīt amerikāņu ēdienus.
Bez komentāriem