Gruziešu virtuve staro ar nostalģisku siltumu
Gruzija ne tikai apbur ar savu ainavu, gadsimtiem senām arhitektūras pieminekļiem, bet arī ar neticami bagātu virtuvi. Gruziešu virtuve ir patiesi unikāla, neskatoties uz to, ka to ieskauj kaimiņvalstis ar spēcīgām kulinārijas tradīcijām – Krievija, Turcija, Armēnija, Azerbaidžāna. Latvijā gruzīnu ēdieni tiek piedāvāti reti kurā restorānā. Diemžēl, visā Latvijā to ir tikai daži. Aicinām jūs atklāt Gruzijas virtuves priekus un pašiem pagatavot vienkāršus, bet šai brīnišķīgajai valstij raksturīgus ēdienus.
Gruziešu virtuve – garšu un ēdienu daudzveidība
Gruziešu virtuve ir ietekmējusies no Eiropas un Krievijas virtuves. Gadsimtiem ilgi veidojusies virtuve ir pārņēmusi labākos grieķu, turku, arābu un mongoļu kulinārijas šedevrus un pielāgojusi tos savas zemes cilvēku gaumei. Dažādu garšu un sastāvdaļu bagātība ļāvusi radīt patiesi atšķirīgu, ar garšu un ēdienu dažādību izceļošu virtuvi. Gruziešu ēdieni ir gaļaini un sātīgi, taču šeit netrūkst arī veģetāru ēdienu. Šeit bieži izmanto svaigus dārzeņus un zaļumus. Tāpat kā Latvijā, arī Gruzijā virtuvē sastopama maize.
Populārākie gruzīnu ēdieni
Gruziešu ēdieni ne vienmēr jāgatavo pašā Gruzijā. Aicinām jūs doties garšu meklējumos savās mājās. Zemāk piedāvājam jums trīs vienkāršus, bet Gruzijas virtuves temperamentu raksturojošus ēdienu receptes. Populārākie gruzīnu ēdieni var būt ne tikai ēdieni kā tādi, bet arī dažādi piedevas, piemēram, daudzajiem zināmā adžika. Gruzijā īpaši populārs ir arī hačapuri, harčo zupa, vistas tabaka, lobio pupiņu sautējums. Nevajadzētu aizmirst arī īsto gruzīnu vīna nozīmi.
Adžika – asa gruzīnu piedeva
Jums būs nepieciešams:
- 1 kg čili piparu
- 500 g sarkano papriku
- 500 g tomātu
- 100 g ķiploku
- 50 g maltu koriandra sēklu
- 50 g pētersīļu
- 50 g seleriju lapu
- 1 tējk. koriandra sēklu
- 250 g sāls
- 50 ml eļļas
- 30 ml etiķa (9%)
Pagatavošana:
Izberiet čili piparus uz liela paliktņa, plaši izklājiet un atstājiet trīs dienas apžūt. Pēc trīs dienām čili piparus nomazgājiet, nogrieziet galus un izņemiet sēklas. Lielā katlā uzvāriet etiķi un atdzesējiet to. Sagatavotos čili piparus, papriku, tomātus, ķiplokus, pētersīļus, seleriju lapas sasmalciniet līdz viendabīgai masai. Dārzeņu masai pievienojiet etiķi, eļļu, sāli, maltus koriandra sēklas un koriandra sēklas. Labi samaisiet un novietojiet vēsā vietā uz 2-3 dienām. Divas reizes dienā pārmaisiet. Pēc 2-3 dienām ielieciet sagatavoto adžiku sterilizētās burkās, pasterizējiet un aizskrūvējiet. Uzglabājiet aukstā un tumšā vietā. Tā ir lieliska piedeva gaļas vai dārzeņu ēdieniem, ja jums patīk asi ēdieni.
Hačapuri – gruzīnu siera pīrāgs
Jums būs nepieciešams:
- 380 g kviešu miltu
- 150 ml piena
- 100 ml ūdens
- 7 g sausā rauga
- 2 ēd.k. eļļas
- 1 tējk. cukura
- 1 tējk. sāls
- 100 g sviesta
- 100 g mocarellas siera
- 100 g fetas siera
- 100 g fermentētā siera
- 2 olas
Pagatavošana:
Izsijātus miltus sajauciet ar raugu, cukuru un sāli, pievienojiet eļļu. Atsevišķā traukā ielejiet pienu un ūdeni, uzsildiet līdz 35 grādiem. Pakāpeniski pievienojiet miltu maisījumam un sākiet mīcīt. Mīklai jābūt mīkstai, bet tai nevajadzētu lipināties pie rokām. Ja nepieciešams, pievienojiet vēl miltus. Veidojiet no mīklas klaipu, apsmērējiet ar eļļu un atstājiet uz 1-1,5 stundām, lai uzrūgtu.
Pārmīciet mīklu, vēlreiz apsmērējiet un atstājiet uz 1-1,5 stundām. Pagatavojiet pildījumu: sarīvējiet sieru, pievienojiet olas, sviestu un samaisiet. Kad mīkla uzrūgusī, sadaliet to divās daļās. Vienu daļu izveidojiet par plāceņu ar 20 cm diametru, vidū lieciet pusi no pildījuma. Lociet plāceņa malas uz centru un labi saspiediet. Apgrieziet ar šuvi uz leju.
Veidoto pīrāgu viegli nospiediet un izplāniniet līdz 2-2,5 cm biezumam. To pašu atkārtojiet ar otru mīklas daļu. Abus plāceņus ievietojiet cepeškrāsnī un cepiet 15-20 minūtes līdz zeltaini brūni. Pēc cepšanas apsmērējiet ar sviestu un baudiet siltu.
Harčo zupa – skābena, asa un ļoti aromātiska liellopa gaļas zupa
Jums būs nepieciešams:
- 500 g trekna liellopa gaļas
- 150 g garengraudu rīsu
- 2 lielāki sīpoli
- 120 g valriekstu
- 4-5 ķiploka daiviņas
- 50 g tomātu pastas
- 3 ēd.k. “Tkemali” mērces
- 1 ēd.k. garšvielu “Chmeli suneli”
- 1 asā paprika vai 1 ēd.k. maltas asās paprikas
- daži lauru lapas
- šķipsniņa melno piparu
- daži melno piparu zirnīši
- saišķis zaļumu (koriandra, pētersīļu)
- gabaliņš sviesta
Pagatavošana:
Katlā ar 3 litriem auksta ūdens ielieciet nelielos gabaliņos sagrieztu gaļu, pievienojiet sāli un vāriet aptuveni 1,5-2 stundas. Vairākkārt samaisiet. Ja veidojas putas, tās nosmeļiet. Pievienojiet dažus melno piparu zirnīšus un lauru lapas. Traukā samaisiet tomātu un tkemali mērci, smalki sagrieztu aso papriku vai maltu aso papriku, smalki sagrieztus zaļumus, Chmeli suneli garšvielas un maltos mel
nos piparus. Labi visu samaisiet. Noņemiet no katla izvārīto gaļu, to sagrieziet sīkāk un lieciet atpakaļ izkāstajā liellopa buljonā. Pannā izkausējiet sviestu un apcepiet smalki sagrieztus sīpolus. Pievienojiet sagatavoto mērci un vēl dažas minūtes sautējiet. Noskalotus rīsus ieberiet katlā ar gaļu un vāriet aptuveni 15 minūtes, pievienojiet sautēto mērci. Ķiplokus un valriekstus sasmalciniet, pievienojiet sāli, samaisiet un lieciet katlā. Nedaudz pavāriet, lai garšas sajauktos. Izslēdziet uguni un atstājiet vēl 20 minūtes ievilkties.
Gruziešu virtuves maģija
Gruzijas virtuvi var saukt par mākslu. Tā ir daudzveidīgu garšu maģija, kas katru šķīvi piepilda ar neaprakstāmu un neatkārtojamu sajūtu. Gruziešu ēdieni nav tik grūti pagatavojami, kā varētu šķist sākumā. Lai gan tam būs nepieciešams daudz laika un pacietības, tos varat pagatavot jebkurā mājā. Lai bez grūtībām varētu pagatavot dažādus ēdienus, jums var būt nepieciešama jauna panna vai akmens trauku komplekti. Galu galā, darboties virtuvē, kurā ir viss nepieciešamais, ir daudz patīkamāk.
Bez komentāriem