Virtuves piederumi: 10 lietas, kas nepieciešamas katrai virtuvei
No kā vajadzētu sastāvēt minimālais sākuma pavāra komplekts? Kuri virtuves piederumi noteikti ir vērts ieguldīt? Kas palīdzēs jums apgūt kulinārijas augstākos līmeņus, nevis vienkārši aizņems vietu virtuves skapī?
Iepriekšējā ierakstā “26 visbiežākās kulinārijas kļūdas” jau stāstīju par Gavinu Kaysenu – blogeri, šefu, restorāna “Spoon & Stable” īpašnieku un kulinārijas skolas “Cooking Light” pasniedzēju. Šodien vēlos pastāstīt par to, ko tieši Gavins iesaka saviem studentiem iegādāties vispirms, lai jaunu recepšu un kulinārijas prasmju apgūšana būtu ātrāka.
Virtuves piederumi
Šodien virtuves piederumu veikalos piedāvā tik daudz preču, ka var pavadīt gadus, cenšoties saprast dažādu ražotāju ierīces un piederumus. Lai arī ir ļoti vilinoši iegādāties visu uzreiz (neskatoties uz ierobežoto virtuves vietu un budžetu), ir vērts būt piesardzīgiem.
Tie, kas tikai sāk atklāt ēdiena pasauli, bieži vien mēdz iegādāties lietas, kas vēlāk netiek izmantotas. Piemēram, manās plauktos vēl joprojām atrodas jogurta gatavošanas iekārta, olu vārīšanas ierīce, greipfrūtu karotes, mājas makaronu mašīna, kuru izmantoju tikai divreiz, un tā tālāk.
Kuriem piederumiem noteikti ir vērts ieguldīt? 10 neaizvietojami virtuves piederumi:
Šefa nazis
Labs nazis ar ērtu rokturi un augstas kvalitātes tērauda asmeni kļūs par jūsu galveno palīgu virtuvē. Jāiemācās to asināt pašiem, un to vajadzētu darīt regulāri.
Nazis ar vidēja garuma asmeni, kas paredzēts dārzeņu, sīpollu, ķiploku un bezkaulu gaļas griešanai (kauliem vajadzīgs atsevišķs nazis ar platākiem asmeņiem) – tas ir universāls nazis dažādiem darbiem. Veikalā vienkārši paskaidrojiet pārdevējam, ko plānojat darīt ar nazi, un viņš piedāvās piemērotus variantus.
Paņemiet nazi rokā, pārbaudiet, vai tas ir ērts svarā – šis rīks paliks ar jums uz ilgu laiku.
Labs griešanas dēlis
Ja jau sākāt izvēlēties virtuves piederumus, vispirms ir vērts iegādāties kvalitatīvus griešanas dēļus. Gavins – moderns cilvēks, pats izmanto plastmasas dēļus un silikona paklājiņus, taču neiebilst arī pret klasiskajiem koka dēļiem.
Plastmasas dēļus ir vieglāk tīrīt, tos var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Koka dēļi ir prasīgāki – tos ir jāmazgā regulāri ar dvieli, kas iemērkts atšķaidītā balinātājā, lai noņemtu baktērijas un nepatīkamas smakas.
Galvenā noteikums – nesajauciet dēļus, kas paredzēti gaļai, zivīm un dārzeņiem.
Tāpat ir vērts iegādāties atsevišķu dēli maizes griešanai.
Precīzas virtuves svari
Šis rīks ir neaizstājams ne tikai sākuma pavāra virtuvē, bet arī restorāna virtuvē. Gavins, tāpat kā daudzi šefi, gatavošanā izmanto gandrīz inženierzinātņu pieeju, un gatavošana “no acs” viņu kaitina.
Var būt, ka ikdienā svari netiks izmantoti, taču cepšanai, “svinīgiem” ēdieniem un jaunām receptēm noteikti ir labāk precīzi nosvērt sastāvdaļas.
Labs momentālais gaļas termometrs
Vēl viens rīks, ko mūsu mammas nelietoja, taču kuru Gavins ļoti iesaka iegādāties. Šis termometrs palīdzēs kontrolēt gaļas, putnu vai, piemēram, merengas cepšanas procesu.
Šādu termometru nevar atstāt krāsnī – to izmanto tikai, lai ātri izmērītu produkta temperatūru, un pēc tam tūlīt izņem.
Asas virtuves šķēres
Asas šķēres, kas tiek izmantotas tikai virtuvē: ar tām var sagriezt zaļumus, tieši burkā sagriezt konservētus tomātus gabaliņos, nogriezt ādu vai pārmērīgos taukus no gaļas un putnu gaļas.
Ērts mērtraukšu komplekts
Standarta virtuves piederumi – plastmasas, stikla vai metāla, izvēlieties pēc savas gaumes. Dažos receptēs tiek norādīts tilpums, nevis svars, tāpēc bez mērtraukiem nevarēsiet iztikt.
Gavins iesaka iegādāties lielu, 4 litru tilpuma mērtrauku – tas noderēs, gatavojot zupas, lai precīzi varētu izmērīt buljona daudzumu.
Precīzi mērkausi
“Šķipsniņa”, “mazliet” un citi neskaidrie garšvielu un piedevu daudzuma apraksti var beigties ar īstu kulinārijas neveiksmi. Iegādājieties mērkausu komplektu, lai to izvairītos.
Labs dārzeņu mizotājs
Šis, šķietami vienkāršais rīks, patiesībā tiek izmantots daudzām virtuves darbībām – sākot no ķirbju mizas un sparģeļu sagatavošanas līdz salātu vai makaronu dekorēšanai ar plāniem parmeza šķēlītēm.
Jums nepieciešams dārzeņu mizotājs ar ērtu rokturi (ja rokturis ir slidens vai pārāk mazs, izmantot rīku būs ļoti neērti) un augstas kvalitātes izturīgiem tērauda asmeņiem.
Metāla putotāji
Trīs dažāda izmēra putotāji noderēs šķidrai mīklai, olbaltumvielām, mērces vai jebkuru sastāvdaļu sajaukšanai šķidrumā. Labāk ir iegādāties klasiskus putotājus no nerūsējošā tērauda un papildus putotājus ar neilona pārklājumu, lai nesabojātu stiklu vai jutīgus virsmas.
Labs piparu dzirnaviņas
Kvalitatīvi pipari – viens no svarīgākajiem pamata garšvielām. Lai pilnībā atklātu to garšu, jums ir nepieciešamas labas dzirnaviņas ar malšanas regulatoru. Šādas dzirnaviņas neizsist, bet precīzi samalta piparu graudus un ļauj izvēlēties malšanas rupjumu – no rupjāka līdz smalkākam.
Interesanti, ka lieliskas dzirnaviņas ražo franču automobiļu markas “Peugeot” – tās var atrast labākajos restorānu virtuvēs.
Bez komentāriem